zlato, sazby, urokove sazby, trh, rust

Zlato má za sebou nejlepší měsíc za tři roky, těží ze sázek na nižší úroky

Zlato má za sebou nejlepší měsíc za déle než tři roky. Těží ze sázek na nižší úroky ve Spojených státech a ze svého statutu bezpečného přístavu v časech geopolitických změn. Dnes žlutý kov vystoupal až na maximum 2225,09 USD (zhruba 52.200 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu).

Měsíční Rekordní Růst Zlata a Vyhlídky na Další Zvýšení

Za celý měsíc zlato přidalo devět procent, zaznamenalo tak nejvýraznější měsíční nárůst od července 2020. Vykázalo rovněž druhý čtvrtletní růst za sebou.

Zlato by mohlo dále růst, pokud trhy začnou očekávat, že americká centrální banka (Fed) výrazně sníží úroky. Má potenciál „udržet se na těchto maximech, ale vidíme, že se v krátkodobém horizontu objevují známky vyčerpání nákupů,“ uvedl analytik Daniel Ghali ze společnosti TD Securities.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME obchodníci v současné době očekávají, že Fed v červnu sníží sazby s pravděpodobností 64 procent.

Dopady Nižších Úrokových Sazeb na Trh se Zlatem

Nižší úrokové sazby jsou pro cenu zlata příznivé, protože snižují jeho nevýhodu proti investicím, které přinášejí výnos, jako jsou například dluhopisy. Vyhlídky na pokles úroků v USA navíc podkopávají kurz dolaru, což snižuje cenu zlata z pohledu držitelů jiných měn.

Ceny rostou také díky tomu, „že celosvětově stále panuje velké geopolitické napětí“, což by mohlo investory přimět obrátit se ke zlatu jako neutrálnímu rezervnímu aktivu, uvedl analytik Everett Millman ze společnosti Gainesville Coins.

Zdroj: čtk