Akcie amerického výrobce čipů Nvidia posílily o zhruba 2,7 procenta a akcie konkurenta Micron Technology si připsaly čtyři procenta.

Akcie v USA posílily, indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely na nových maximech

Americké akcie dnes posílily, podporují je vyhlídky na snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 1,09 procenta a zakončil obchodování na 39.721,36 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,02 procenta na 5633,87 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,18 procenta na 18.647,45 bodu. Indexy S&P 500 a Nasdaq tak uzavřely obchodování na nových rekordních maximech.

Důvěra v klesající inflaci

Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell při úterním slyšení v bankovním výboru Senátu poukázal na klesající inflaci a ochlazující se trh práce. Při dnešním vystoupení ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů pak vyjádřil „určitou důvěru“ v to, že inflace udržitelně sestupuje k dvouprocentnímu cíli centrální banky.

Akcie podniků působících v polovodičovém průmyslu dnes těžily z příznivých hospodářských výsledků tchajwanské společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším smluvním výrobcem čipů na světě. Akcie amerického výrobce čipů Nvidia posílily o zhruba 2,7 procenta a akcie konkurenta Micron Technology si připsaly čtyři procenta.

Čeká se na další zprávy

Americký dolar dnes kvůli vyhlídkám na snižování úroků v USA mírně oslaboval vůči euru. Kolem 22:00 SELČ si jednotná evropská měna připisovala téměř 0,2 procenta a pohybovala se v blízkosti 1,0830 USD.

Investoři nyní čekají na čtvrteční zprávu o červnovém vývoji inflace ve Spojených státech. Doufají, že si díky ní budou moci učinit lepší představu o budoucím vývoji úrokových sazeb v USA. Analytici podle agentury Reuters očekávají, že meziroční míra inflace v USA vykáže pokles na 3,1 procenta z květnových 3,3 procenta.

Zdroj: ČTK