Akcie ve Spojených státech druhý den za sebou prudce zpevnily. Menší než očekávané zvýšení úrokových sazeb australskou centrální bankou vzbudilo naději.

Akcie v USA prudce zpevnily díky naději, že Fed zmírní zvyšování úrokových sazeb

Akcie ve Spojených státech druhý den za sebou prudce zpevnily. Menší než očekávané zvýšení úrokových sazeb australskou centrální bankou vzbudilo naději, že americká centrální banka (Fed) by mohl zmírnit své agresivní zvyšování sazeb.

Dow Jones index stoupá

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes stoupl o 2,80 procenta a uzavřel na 30.316,32 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 3,06 procenta na 3790,93 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, vzrostl o 3,34 procenta na 11.176,41 bodu.

Zatímco poptávka po pracovní síle zůstává ve Spojených státech poměrně silná, počet volných pracovních míst se tam v srpnu snížil nejvíce za téměř dva a půl roku. To je známkou toho, že cíl Fedu zkrotit inflaci zpřísněním měnové politiky působí na zpomalení ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Australská centrální banka je první významnou centrální bankou, která po letošním agresivním zvyšování sazeb uznala, že nyní nastal čas zpomalit, uvedl analytik Anthony Saglimbene ze společnosti Ameriprise Financial.

„Je zde naděje, že Fed někdy ve čtvrtém čtvrtletí řekne totéž. Nepřestane úrokové sazby zvyšovat, ale jen zpomalí tempo,“ dodal.

Dluhopisy klesací a technologické akcie rostou

Akcie technologických společností citlivých na sazby rostly, zatímco výnosy desetiletých dluhopisů americké vlády po údajích o zaměstnanosti a překvapivém kroku australské centrální banky druhý den v řadě klesly. Výrazně posílily velké technologické firmy Amazon (o 4,5 procenta), Microsoft (o 3,4 procenta), Apple (o 2,6 procenta) a Alphabet (o 3,1 procenta), mateřská společnost Googlu.

Zdroj: ČTK