ropa, cena ropy

Cena ropy klesá kvůli obavám o poptávku poté, co v USA vzrostly zásoby benzinu

Ceny ropy uprostřed týdne klesají o tři až čtyři procenta. Důvodem jsou především obavy o poptávku poté, co ve Spojených státech vzrostly zásoby benzinu.

Ropa klesá kvůli přebytku zásob

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:45 SEČ klesala o 3,3 procenta na 74,67 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejný čas zlevňovala o 3,8 procenta na 69,58 dolaru za barel. V úterý se Brent i WTI dostaly nejníže od 6. července a oslabily čtvrtý den po sobě.

Zásoby benzinu v USA se minulý týden podle Úřad pro energetické informace (EIA) zvýšily o 5,4 milionu barelů, což je více než pětinásobek nárůstu o jeden milion barelů, který očekávali analytici. Zásoby ropy klesly o 4,6 milionu barelů. Analytici očekávali, že se zásoby sníží o 1,4 milionu barelů.

OPEC+ sníží těžbu

„Na straně pohonných hmot dochází k destrukci poptávky. Trh je nyní více zaměřen na poptávku než na nabídku,“ citovala agentur Reuters analytika Dennise Kisslera ze společnosti BOK Financial.

Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojenci včetně Ruska sdružení ve skupině OPEC+ se koncem minulého týdne dohodli na dobrovolném snížení těžby o přibližně 2,2 milionu barelů denně (bpd) v prvním čtvrtletí roku 2024. Tento týden představitelé Saúdské Arábie a Ruska uvedli, že by škrty v období po uplynutí března mohli prodloužit nebo prohloubit.

zdroj : ČTK