automobil

Čínská Geely upouští od plánu nabídnout své akcie na trhu Star Market v Šanghaji

Čínská automobilka Geely upouští od plánu nabídnout své akcie na trhu Star Market v Šanghaji. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Loni v září automobilka oznámila, že při vstupu na trh Star Market chce od investorů získat 20 miliard jüanů (66,1 miliardy Kč). Rozhodnutí společnost odůvodnila úpravou obchodních rozhodnutí a strategie.

Akcie Geely Auto už se obchodují na burze v Hongkongu, tržní hodnota automobilky se pohybuje kolem 255 miliard hongkongských dolarů (zhruba 700 miliard Kč). Trh Star Market byl spuštěn předloni v červnu a je obdobou amerického technologického trhu Nasdaq.

První pochybnosti ohledně vstupu Geely na trh Star Market se objevily v březnu, kdy čínský regulátor vznesl otázku, zda je Geely dostatečně technologickou firmou. Geely původně dostala povolení v září a předpokládala, že tak získá vyšší ocenění, než kdyby vstoupila na hlavní trh v Šanghaji, anebo na burzu v Šen-čenu. V samostatném prohlášení společnost Geely uvedla, že její divize Zeekr, která se zabývá výrobou elektromobilů, bude zkoumat „různé možnosti externího financování“.

Podnik, který je díky investicím mateřské společnosti Zhejiang Geely Holding Group do evropských automobilek Volvo a Daimler nejvýznamnějším čínským výrobcem aut, na letošní rok odhaduje prodej aut na 1,53 milionu. Geely a Volvo Cars se v únoru rozhodly, že neuskuteční plánovanou fúzi. Rozšíří ale spolupráci na výrobě elektromobilů.

Zdroj: ČTK

One comment

Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *