Cílem dohody je podle Eni pokročit v procesu due diligence, tedy v auditech nutných pro přípravu transakce, a dokončit přípravu dokumentů.

Eni a KKR jednají o prodeji podílu ve firmě Enilive až za 12,5 miliardy eur

Italská energetická společnost Eni jedná s americkou investiční firmou KKR o odprodeji pětinového až čtvrtinového podílu v divizi Enilive, a to za cenu 11,5 až 12,5 miliardy eur (291 až 317 miliard Kč). Firmy podepsaly dohodu o exkluzivitě, oznámila dnes Eni v tiskové zprávě. Enilive provozuje rafinerie na zpracování biomasy, vyrábí biometan a patří jí také italská platforma na sdílení automobilů Enjoy.

Strategie zisku nových partnerství

Cílem dohody je podle Eni pokročit v procesu due diligence, tedy v auditech nutných pro přípravu transakce, a dokončit přípravu dokumentů. Jde o součást strategického plánu Eni vytvořit samostatné jednotky zaměřené na konkrétní činnosti, které budou finančně nezávislé. Firma chce tímto způsobem získat pro svůj růst financování od „nových hodnotných partnerů“.

V případě potvrzení zájmu investorů z řad finančních institucí je Eni připravena prodat další až desetiprocentní podíl v Enilive.

Rozvoj pro podporu obnovitelných energií

Společnost Eni, jejíž tržní kapitalizace činí zhruba 47 miliard eur, v posledních letech rozšířila své aktivity v oblasti těžby zemního plynu a obnovitelných zdrojů energie. V rámci strategického plánu firma kromě Enilive oddělí také biochemickou společnost Novamont a vytvoří divizi zaměřenou na zachycování oxidu uhličitého.

Zhruba třetinový podíl v koncernu drží italský stát. Společnost zaměstnává více než 30.000 lidí.

Zdroj: ČTK