EU nehodlá za ruský plyn platit v rublech

EU: „Ruský plyn v rublech platit nehodláme!“

Žádná ze zemí Evropské unie dosud nedala najevo, že je ochotna za ruský plyn platit v rublech. Novinářům to dnes řekl dobře informovaný unijní činitel, podle něhož by přijetí požadavku ruského prezidenta Vladimira Putina znamenalo porušení sankcí zavedených EU. Maďarský ministr zahraničí přitom televizi CNN řekl, že Budapešť na podmínky přistoupí.

Ruský prezident Vladimir Putin v reakci na unijní sankce zavedené pro ruské invazi na Ukrajinu oznámil, že „země nikoliv přátelské“ vůči Rusku, tedy také evropští odběratelé, budou za ruský plyn muset platit v rublech. Unijní země a jejich plynárenské firmy to odmítly s tím, že by změna platební metody byla porušením uzavřených kontraktů. Pro Rusko znamenaly dodávky plynu do zemí EU znamenají výrazné příjmy. Vypracovala tedy a zákazníkům nabídla nový systém plateb.

Požadavek Ruska by vedl k porušení sankcí

Odběratelé si mají otevřít dva účty u banky Gazprombank. Na jeden z nich převedou peníze za plyn v eurech, platba však bude dokončena až tehdy, když se peníze dostanou na druhý účet již v rublech.

„Mezitím je může mít libovolně dlouho k dispozici ruská centrální banka, takže vlastně půjde o půjčku pro ni,“ vysvětlil dnes zmíněný činitel, v čem podle unijní exekutivy spočívá porušení sankcí. Ty od března zakazují jakýkoli platební styk s centrálním bankovním ústavem v Moskvě.

Na případné porušení sankcí podle unijního činitele dohlíží Evropská komise. Ta by podle obvyklých postupů mohla po vyhodnocení situace zahájit řízení se zemí porušující odsouhlasená pravidla.

Půjde Maďarsko proti proudu?

Nejvýrazněji se zatím k přijetí Putinovy podmínky přiblížilo Maďarsko. Jeho premiér Viktor Orbán je považován za dlouhodobého spojence šéfa Kremlu. Ministr zahraničí Péter Szijjártó CNN řekl, že jeho země systém přijme, protože nemá jinou možnost. Podobně se ale už ve středu vyjádřil také rakouský kancléř Karl Nehammer. Ten ale zároveň odmítl, že by Rakousko za ruský plyn platilo v rublech.

 

Zdroj: ČTK

One comment

Comments are closed.