Stoupající akcie

Evropské akcie vystoupaly na dvoutýdenní maximum. Díky Číně a těžařským titulům

Akciové trhy v Evropě vstoupily do nového obchodního týdne nesmělým růstem. Nejvíce si polepšily burzy v Londýně a Frankfurtu. Milán naopak výrazně ztrácel, v červených číslech se ocitla také Paříž nebo Madrid.

Stoxx 600 rozšuřuje své zisky

Panevropský akciový index Stoxx 600 na začátku posledního červnového týdne letošního roku zpevnil o 0,52 procenta, a vystoupal tak na nejvyšší úroveň za uplynulé dva týdny. Evropské akcie posilovaly především díky zprávě o uvolňování protiepidemických opatření v Číně, což výrazně přispělo k pozitivnímu sentimentu na rzích. Výrazně zpevňoval také těžařský segment, který vzrostl o 1,8 procenta. Index Stoxx 600 tak navázal na páteční obchodování a rozšiřoval své zisky.

Největší ztrátu zaznamenala milánská burza

Výrazně rostla také burza v Londýně, když index FTSE 100 přidal 0,69 procenta. Více než půl procenta si připsal také index frankfurtské burzy DAX. Naopak Paříž, Milán a Madrid zamířily opačným směrem, když největší ztrátu zaznamenala právě milánská burza, a to 0,86 procenta.

Evropské akcie se částečně vyvezly na vlně optimismu, která přišla z Asie. Tamní nejvýznamnější burzy zpevňovaly o 0,88 (Šanghaj) až 2,35 procenta (Hongkong).