C-energy

Firma C-Energy Planá odvede na dani z nadměrných příjmů přes 200 milionů Kč

Firma C-Energy Planá, která vyrábí teplo a elektřinu, měla loni tržby 1,99 miliardy Kč a zisk po zdanění 360,3 milionu Kč. Provozní zisk byl téměř 485 milionů. Pro firmu jsou to rekordní tržby i zisk. Loni se stala stoprocentním vlastníkem táborské teplárny, nelze tak udělat meziroční srovnání. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma, jež loni přestala spalovat uhlí, očekává, že za letošní rok odvede na takzvané dani z nadměrných příjmů přes 200 milionů Kč. Firma nespadá mezi společnosti, které za loňský rok odvedou státu daň z neočekávaných zisků, takzvanou windfall tax. Na dotaz ČTK to sdělil mediální zástupce firmy Miroslav Beneš.

„Dlouhodobé investice do modernizace zdroje nám pomohly vypořádat se s enormním nárůstem cen vstupů, aniž bychom museli zásadně zdražovat služby pro zákazníky. Ceny pro odběratele jsme udrželi na stejné úrovni po celý rok 2022. Zároveň jsme pokračovali v ekologizaci zdroje. Podařilo se nám dotáhnout projekt ukončení spalování uhlí v Plané nad Lužnicí a v Táboře jsme zásadně pokročili s konverzí rozvodů tepla, které nám pomohou snížit ztráty při distribuci tepla k zákazníkům,“ uvedl jednatel C-Energy Planá Ivo Nejdl.

Firma zásobuje teplem obyvatele a podniky v Táboře, Sezimově Ústí a Plané nad Lužnicí. Letos od ledna zdražila o devět procent. Náklady na pořízení primárních paliv k výrobě tepla jí meziročně vzrostly o 50 procent, rostly i náklady na emisní povolenky, uvedla ve zprávě. Loni vyrobila 2915,8 terajoulu tepla.

Do technologií a ekologických projektů investovala loni 700 milionů.

V provozním zisku se firma dostala loni na 484,9 milionu Kč. Do technologií a ekologických projektů investovala loni 700 milionů. Letos by měly investice vzrůst na 1,2 miliardy korun, v roce 2024 přesáhnou miliardu. Nárůst investic souvisí s tím, že firma chystá druhé bateriové úložiště s kapacitou 22 megawattů (MW), největší v ČR, uvedla. Plánuje rovněž záložní zdroj v Táboře. Firma již má jedno bateriové úložiště o výkonu čtyř MW.

V roce 2026 chce firma zkušebně spustit zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO). Investice bude 2,1 miliardy Kč. Kapacita bude 32.000 až 80.000 tun odpadů za rok, zařízení bude spalovat směsný i dřevní odpad ze třech krajů. Firma podepsala memoranda o spolupráci se všemi většími obcemi vzdálenými od Plané v okruhu do 50 kilometrů včetně města Pelhřimov a jiných na Vysočině i se středočeskými Voticemi. Stavba začne zřejmě v roce 2025. Loni v srpnu ukončila v Plané nad Lužnicí jako první zdroj svého druhu v ČR spalování uhlí, nahradila ho dřevní biomasou.

Firma C-Energy Planá investovala od roku 2012 do modernizace svého zdroje téměř tři miliardy korun, snížila emise o 90 procent. Loni koncem roku měla 150 zaměstnanců.

Zdroj: ČTK