francie, akcie, volby

Francouzské akcie po prvním kole voleb posílily, dařilo se bankám

Francouzské akcie po prvním kole předčasných parlamentních voleb posílily, k jejich růstu výrazně přispěly bankovní společnosti. Hlavní index pařížské burzy CAC 40 si připsal 1,09 procenta a uzavřel na 7561,13 bodu. V prvním kole voleb sice zvítězilo krajně pravicové Národní sdružení (RN), jeho vítězství ale bylo méně výrazné, než naznačovaly některé předvolební průzkumy.

Akcie francouzských bank rostou

Akcie největší francouzské banky BNP Paribas posílily o zhruba 3,6 procenta. Cenné papíry konkurenta Société Générale si připsaly 3,1 procenta a akcie rivala Crédit Agricole vzrostly o 2,8 procenta.

Výsledky voleb podpořily rovněž kurz eura, kolem 19:00 SELČ si jednotná evropská měna vůči americkému dolaru připisovala zhruba 0,2 procenta a nacházela se blízko 1,0730 USD. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 se dnes zvýšil o 0,32 procenta a uzavřel na 513,04 bodu. Hlavní index německé burzy DAX vzrostl o 0,30 procenta na 18.290,66 bodu.

Výsledky voleb a jejich dopad na finanční trhy

RN a jeho spojenci v nedělním prvním kole zvítězili se ziskem 33 procent hlasů, následováni levicovým blokem Nová lidová fronta s 28 procenty. Podle analytika Bena Gutteridgeho ze společnosti Invesco nyní finanční trhy „začínají chápat, že většina pravicového křídla (ve francouzském parlamentu) je méně pravděpodobná a méně nebezpečná“.

Analýza a předpovědi budoucího vývoje

„Nejpravděpodobnějším výsledkem zůstává rozdělený parlament bez jasné většiny. Zatímco RN by možná ještě mohla získat absolutní většinu křesel ve druhém kole, nyní to vypadá ještě o něco méně pravděpodobně než dříve,“ sdělil agentuře Reuters hlavní ekonom společnosti Berenberg Holger Schmieding. Snížila se podle něj i šance, že by krajní levice mohla realizovat svůj „nákladný program“.

Druhé kolo voleb ve všech obvodech, kde nikdo nezískal mandát v prvním kole, se uskuteční v neděli. Právě druhé kolo rozhodne o složení Národního shromáždění a tedy i budoucí vládě a orientaci Francie v dalších letech. Kvůli složitému systému jednomandátových obvodů jsou odhady celkových výsledků komplikované a nepřesné.

Zdroj: čtk