Akcie v USA uzavřely smíšeně, Nvidia klesala třetí obchodování v řadě

Akcie v USA uzavřely smíšeně, Nvidia klesala třetí obchodování v řadě

Americké akcie dnes uzavřely obchodování smíšeně. Zatímco Dow Jones dosáhl svého třicetidenního maxima, technologický index Nasdaq zaznamenal pokles. Třetí seanci v řadě klesla hodnota akcií společnosti Nvidia. Dolar dnes mírně oslabil z osmitýdenních maxim.

Nvidia klesá kvůli obavám z AI bubliny

Dow Jonesův index dnes vzrostl o 0,67 procenta na 39.411,21 bodu. Dostal se tak nejvýše za posledních 30 dní. Širší index S&P 500 o 0,31 procenta klesl a uzavřel obchodování na 5447,87 bodu a technologický index Nasdaq klesl o 1,09 procenta na 17.496,87 bodu.

Třetí obchodovací den v řadě se nedařilo akciím společnosti Nvidia. Výrobce polovodičů využívaných v odvětví umělé inteligence (AI) dnes odepsal 6,7 procenta. Boom AI byl v poslední době tak bouřlivý, že to vyvolalo obavy ohledně možné bubliny na akciovém trhu, poznamenala agentura AP. V delším horizontu se nicméně akcie podniku stále drží vysoko. Za posledních 30 dní připsaly přes 14 procent, od začátku roku jejich hodnota potom stoupla o 150 procent.

Euro posiluje navzdory politickým turbulencím ve Francii

Dolar dnes oslaboval ze svých osmitýdenních maxim. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 21:45 SELČ ztrácel 0,32 procenta na 105,46 bodu. Proti jenu oslaboval jen velmi mírně, a sice o 0,01 procenta na 159,63 jenu. Euro dnes proti dolaru zpevnilo o 0,39 procenta na 1,074 USD a proti jenu o 0,3 procenta na 171,39 jenu. Euro přitom v minulých týdnech ztrácelo poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron nechal rozpustit zákonodárné Národní shromáždění a vyhlásil předčasné parlamentní volby.

Dolar mohou tento týden ovlivňovat blížící se volby. Ve čtvrtek se mají letos poprvé utkat v předvolební debatě kandidáti na amerického prezidenta Joe Biden a Donald Trump. „Určitě budí trochu zájmu otázka, jestli dolar bude, nebo nebude konkrétně zmíněn. Víme, že bývalý prezident Trump občas kritizoval hodnotu dolaru za to, že je příliš vysoká,“ uvedl analytik devizového trhu Brian Daingerfield ze společnosti Natwest Markets. Japonské ministerstvo dnes v reakci na propady jenu uvedlo, že je v případě potřeby připraveno do 24 hodin intervenovat na devizovém trhu. Jen následně část ztrát smazal. „Myslím si, že pokud případné další oslabování nebude obzvlášť rychlé nebo chaotické, ministerstvo financí zatím zasahovat nebude,“ řekl agentuře Reuters analytik Michael Brown ze společnosti Pepperstone.

Zdroj: ČTK