Zákon o dorovnávacích daních se bude vztahovat na velké nadnárodní i vnitrostátní společnosti, které měly ve dvou z posledních čtyřech let konsolidované výnosy nejméně 750 milionů eur (17,8 miliardy korun) a které působí i na českém trhu.

MF připravuje zákon, který zajistí globální zdanění velkých firem

Ministerstvo financí připravuje zákon, který zajistí zdanění velkých nadnárodních firem, jež by se mohly placení daní vyhýbat kvůli sídlům v jiných zemích. Návrh vychází z evropské směrnice o pravidlech globálního zdanění velkých společností, na níž se země Evropské unie dohodly loni v prosinci, a stanovuje pro ně patnáctiprocentní daň.

Zastavení soutěže

„Cílem je zastavit soutěž mezi jednotlivými státy týkající se různých sazeb daní z příjmů právnických osob tím, že bude zavedena jednotná minimální daňová sazba,“ uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě. Směrnice, ze které česká úprava vychází, by podle něj měla zajistit rovné podmínky pro společnosti po celém světě a umožnit jednotlivým státům lépe chránit jejich daně.

Zákon o dorovnávacích daních se bude vztahovat na velké nadnárodní i vnitrostátní společnosti, které měly ve dvou z posledních čtyřech let konsolidované výnosy nejméně 750 milionů eur (17,8 miliardy korun) a které působí i na českém trhu. Pokud jejich efektivní zdanění v Česku nedosáhne 15 procent, správce daně celé firmě nebo firmám ze skupiny působícím v Česku vyměří dorovnávací daň, která zajistí minimální patnáctiprocentní zdanění.

Odhad dopadu

Ministerstvo financí odhaduje, že by zákon dopadl na jednotky nadnárodních skupin a na zhruba 3200 firem, které tyto skupiny sdružují. „Přesný dopad je však obtížně měřitelný, protože lze předpokládat, že pravidla budou mít spíše preventivní charakter, který poplatníky povede k tomu, že nebudou přesouvat zisky do jiných států a agresivně využívat daňových zvýhodnění, neboť z nich budou mít pouze omezené výhody,“ upozornilo ministerstvo v důvodové zprávě.

Zdroj: ČTK