zemní plyn

Plynovod Nord Stream 2 nebude spuštěn dříve než ve druhé polovině příštího roku

Ve věci plynovodu Nord Stream 2 nebudou v prvním pololetí roku 2022 učiněna žádná rozhodnutí. Ve čtvrtek to uvedl Jochen Homann, prezident německého regulátora přenosové soustavy Bundesnetzagentur.

Ruský zemní plyn do Německa a Evropské unie prostřednictvím plynovodu Nord Stream 2 tak nebude proudit dříve než ve druhé polovině příštího roku. Německý regulátor Bundesnetzagentur však tvrdí, že vše mají v rukou provozovatelé Nord Streamu 2. Ti již o certifikaci plynovou požádali před přibližně dvěma měsíci, ovšem nyní celý proces stojí.

Příčinou je zakládání pobočky Nord Stream AG v Německu tak, aby to bylo v souladu s německou legislativou. Původně mělo být schvalování plynovodu dokončeno do 8. ledna. „Není to v našich rukou. Toto rozhodnutí učinila sama společnost Nord Stream AG,“ řekl agentuře Reuters Jochen Homann.

Jakmile bude německá pobočka založena, schvalovací proces začne znovu. Poté ale Nord Stream 2 bude ještě muset schválit Evropská unie, která na to bude mít dva měsíce. Schvalovací proces ale může být o další dva měsíce prodloužen.