Tržby společnosti v pololetí meziročně klesly o 14 procent na 85 miliard eur.

Pololetní zisk automobilky Stellantis se propadl téměř o polovinu

Mezinárodní automobilové skupině Stellantis se v prvním pololetí propadl čistý zisk o 48 procent na 5,65 miliardy eur (zhruba 143,5 miliardy Kč) z rekordních 10,92 miliardy eur před rokem. Oznámila to dnes firma, která se potýká s poklesem odbytu v Severní Americe i Evropě.

Firma se potýkala s provozními problémy

Provozní zisk meziročně klesl o 40 procent na 8,463 miliardy eur. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 8,85 miliardy eur.

„Výkon podniku v první polovině roku 2024 nesplnil naše očekávání, což odráží obtížné podmínky v odvětví i naše vlastní provozní problémy,“ uvedl šéf automobilky Carlos Tavares. Dodal, že firma podniká kroky k řešení těchto problémů a zároveň uvádí na trh řadu nových modelů.

Odbyt se snížil také v Evropě

Tržby společnosti v pololetí meziročně klesly o 14 procent na 85 miliard eur. Odbyt v Evropě se snížil o šest procent na 1,387 milionu vozů a v Severní Americe se propadl dokonce o 18 procent na 838.000 vozů.

Skupina Stellantis je čtvrtým největším výrobcem automobilů na světě. Vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze svedla dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

Zdroj: ČTK