Milí čtenáři zdravím vás z Weber Storu Praha, kde jsme společně Davidem Izákem vytvořili krátký rozhovor. David je zakladatel Weber Store Praha, šéfkuchař společnosti Weber, grillmaster a životní optimista, který se věnoval i gastroporadenství. Bavit se budeme zejména o grilování, trendech letošní grilovací sezóny, Davidových kurzech grilování, a hlavně o prvním českém Weber Storu.
Davide, začala už letos grilovací sezóna?
Jak se to vezme. Ona už začala dávno, ale pro mnoho lidí začíná grilovací sezónu teprve sluníčkem a letošní jaro je takové trochu zpomalené. Teplo, na které jsme v tomhle období zvyklí, ještě nepřichází. Nicméně pro nás už sezóna začala, protože grilujeme skutečně za každého počasí.
Jaký gril bude trendem letošní sezóny a jaký je tvůj celkový favorit?
Trendem letošního roku určitě bude novinka elektrický gril Weber Lumin. Hodně se o něm mluví a promuje se. Ten gril je velmi zajímavý, protože i přesto, že je elektrický, dokáže velmi rychle vyvinout teplotu kolem 300 stupňů. Zároveň je velmi pěkně zpracovaný a vhodný pro městské grilování. Hodí se na terasu, balkóny nebo jiná místa, kam lidi nemůžou dát jiný typ grilu, než je elektrický.
To je jeho velká výhoda a myslím, že Lumin bude letošní trend.
Nenechte si ujít: Recenze BITmarkets.com
A můj oblíbený gril je peletový a to proto, že jako jediný při grilování voní. Dochází u něj ke spalování dřevěných pelet a ty krásně ovoní i všechny připravované suroviny.
Nacházíme se u tebe ve Weber Store Praha, což je první český Weber Store. Mohl bys nám přiblížit, jak to tady funguje?
První český Weber Store se nachází na Průběžné ulici ve Strašnicích a otevřeli jsme ho v listopadu 2020. Je to prostor, který je prosvětlen velkými výlohami a díky tomu je interiér vidět už z venku. Je rozdělen na 2 části a jedna část tohoto prostoru je fyzická prodejna, je to řádově 100m2 plochy, na které najdete všechny typy Weber grilů a potřebné příslušenství. Každý má možnost se tu podívat a probrat, který gril by se mu líbil a přímo se podívat, jak funguje.
Druhá část Weber Storu je Weber grill akademie, což je unikátní koncept školy grilování od Weberu. Po celém světě je více než 100 škol tohohle typu a všechny fungují velmi podobně. Každá z nich má pár základních kurzů a odliší je pak už jen kurzy, které si sami přidají. Naše škola grilování nabízí těch kurzů 9. Z těch základních to jsou jednodušší Clasic a Basic a potom pokročilé jako Exclusive nebo Maso. Mezi speciály patří třeba Steaky, Japonsko nebo Zelenina.
Napadá tě nějaká specialita, kterou si na kurzu můžeme zkusit a běžně se negriluje?
Pro mnoho lidí je překvapení, že na grilu děláme i dezerty. Součástí každého kurzu je dezert na konec, a to může být třeba cheesecake, kterým často překvapíme. Zároveň je pro nás samozřejmostí dělat jakoukoli přílohu. To znamená, že jsme dělali třeba i knedlík apod.
Je pro mě kurz grilování i když jsem úplný začátečník nebo naopak profík? A vyberu si i když třeba nejím maso?
Určitě! Kurzy máme postavené tak, aby se začátečník necítil jako začátečník a profík neměl pocit, že mu kurz nic nepřinesl. Co se týče druhů kurzů, tak skladba je velmi pestrá. Najde si u nás své i člověk, který nekonzumuje maso. Máme skvělý kurz jménem Zelenina skrz na skrz, který je přesně pro lidi, kteří maso nevyhledávají. Takže je u nás možné všechno.
Zmínil jsi rok založení 2020, jak Weber Store ovlivnil covid?
Covid byl velkým problémem od startu, protože tyto prostory jsem objevil v lednu 2020. Hned jsem začal řešit investory, projekt a vše okolo, jenže v březnu přišel covid. Všichni investoři se báli, co bude dál, a proto ustupovali od veškerých možných bussinesů, což potkalo i nás. Já jsem se dostal do situace, kdy jsem musel prostory pustit a říkal jsem si, že to budu muset otevřít třeba za rok. Nicméně covid trval nadále a jako kuchař jsem neměl vůbec žádnou práci, protože všechny gastro provozy zůstaly uzavřené. Tak jsem si řekl, že Weber Store budu muset otevřít tak jako tak, protože covid tady bude dál a vždycky bude nějaká překážka, která ovlivní ten bussines jako takový. V létě 2020 jsem se rozhodl obnovit jednání, v srpnu jsme podepsali nájemní smlouvu, za 2 měsíce jsme prostor zrekonstruovali, vybavili a v listopadu 2020 otevírali.
Kdybys mohl založit Weber Store dříve, udělal bys to?
Pravdou zůstává, že jsem to měl otevřít o 3-4 roky dřív, nicméně neudělal jsem to a kdybych se teď zpětně ohlédl, otevřel bych to hned. Vůbec bych neváhal.
Stojí Binance za to? Přečtěte si naši recenzi a buďte v obraze!
Předpokládám, že při své práci potkáš spoustu lidí. Pracuješ s lidmi rád?
Já jsem celý život mezi lidmi. Lidi mě baví a mám je rád. Vůbec nepřemýšlím nad tím, že by mě měli nějak špatně ovlivňovat nebo něco takového. Samozřejmě se občas najde blbec, ale ten se najde všude na světě. Já práci s lidmi miluji a snažím si z každého vzít to dobré.
Vzpomeneš si na nějakou nejhezčí pracovní zkušenost ve Weber Storu?
Hezkými zkušenostmi jsou pro mě milá překvapení lidí, které znám z médií a zjistím, že se v realitě chovají úplně jinak a jsou vlastně příjemní a sympatičtí, ale jinak mě překvapují lidé pořád. Když na konci kurzu zatleskají, pochválí nás nebo řeknou, že jsou u nás už po páté a dozvěděli se něco nového a, že se k nám těší. To člověka vždy potěší a baví ho pak jeho práce.
Přečtěte si také: Recenze brokera – Ozios
A co tvůj volný čas? Dostaneš při něm i mimo gril?
Můj volný čas je zhruba od půlnoci do 5 do rána a trávím ho v leže ve spánku. Dělám si srandu. Samozřejmě odpočívám a nepadám do postele mrtvý, ale v poslední době je spousta práce a jsem za to rád.
Děkuji ti za rozhovor a tvůj čas, Davide.
Já děkuji.
Autor: David Izák