Santa Claus rally na akciových trzích se zatím nekoná. Wall Street ve čtvrtek výrazně oslabila

Santa Claus rally na akciových trzích se zatím nekoná. Wall Street ve čtvrtek výrazně oslabila

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se na akciové trhy měla dostavit Santa Claus rally. Tedy růst, který je typický pro obchodování s akciemi na konci roku. Hlavní index newyorské burzy totiž ztratil bezmála 1,5 procenta.

Index S&P 500 ve čtvrtek pokles o 1,45 procenta, více než procento odepsal také Dow Jones Industrial Average, a technologický Nasdaq dokonce propadl o 2,18 procenta. Takové jsou výsledky předposledního obchodního dne před Štědrým dnem na burze na Wall Street.

Indexy v Evropě klesají

Takřka stejný vývoj nastal také na akciových burzách v Evropě. Panevorpský index Stoxx 600 ztratil téměř jedno procento, podobně jako hlavní index burzy v Paříži. Vůbec největší propad zaznamenala burza ve Frankfurtu nad Mohanem, kde index DAX propadl o 1,3 procenta. Téměř stejný pokles nastal také v Miláně.

Znamená to razantnější opatření proti inflaci?

Investoři reagovali na některá data, která přišla z americké ekonomiky. Paradoxně přitom byla lepší, než se očekávalo. Ať už se jedná o revizi hospodářského růstu směrem vzhůru, nebo počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti, který se zvýšil méně, než experti odhadovali. To však znamená vyšší pravděpodobnost dalšího růstu úrokových sazeb amerického Fedu, a tedy tvrdší opatření proti inflaci.