silniční válec, zemní válec

Strojírny Ammann po propadu v době covidu zvedly tržby na rekordní 2,75 mld. Kč

Výrobce silničních a zeminových válců Ammann Czech Republic z Nového Města nad Metují po propadu v letech epidemie covidu loni zvedl tržby o 18 procent na rekordních 2,75 miliardy korun. Růst zajistil export, který firma meziročně zvýšila o pětinu na 2,62 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy za loňský rok, kterou společnost založila do Sbírky listin na krajském soudu. Podnik, dříve známý jako Stavostroj, je od roku 2005 součástí švýcarské skupiny Ammann.

Zaměstnanci zpátky

Dosavadní nejvyšší tržby měla novoměstská firma ve výši 2,7 miliardy korun v roce 2019. V roce 2020, kdy vypukla celosvětová epidemie covidu-19, se tržby firmě propadly na 1,75 miliardy korun. V následujícím roce 2021 podnik prodeje zvýšil na 2,33 miliardy korun. Na dopady covidu společnost reagovala postupným snížením počtu pracovníků z 665 v roce 2019 na 490 lidí v roce 2021. Loni lidi opět nabírala a měla v průměru 554 pracovníků.

Přes zvýšení tržeb skončilo loni hospodaření společnosti ztrátou 92 milionů korun po předloňské ztrátě 24 milionů korun. Chod firmy významně finančně podporuje mateřská skupina Ammann. Ke konci loňského roku od ní měla novoměstská firma půjčeno 905 milionů korun.

„Převážná část výnosů je soustředěna na deset hlavních zákazníků v oboru prodeje stavebních a silničních hutnicích strojů,“ uvedla společnost. Vývoj nových objednávek společnost ke konci letošního února označila za velmi dobrý.

Klíčové jsou dodávky

Klíčová pro naplnění letošních plánů bude podle vedení firmy stabilita dodávek materiálu a komponent pro výrobu. Nově se bude chtít společnost v rámci skupiny Ammann prosadit na trhu USA.

Švýcarská skupina Ammann je předním světovým producentem výroben asfaltových směsí, betonárek, hutnicích a dalších strojů se zaměřením na výstavbu silnic a dopravní infrastruktury. Má devět výrobních závodů a zaměstnává asi 3000 lidí. Působí ve více než 100 zemích světa.

zdroj: ČTK