NFT nezastupitelný token – nejčastější dotazy k tématu NFT

NFT – Co to je a nejčastější dotazy.

Co to je NFT? Následující stránka otázek a odpovědí vás seznámí s tím nejpodstatnějším, co byste měli vědět, pokud vás zajímá téma NFT. Projděte si všechny otázky a odpovědi a pokud jsme vám na vaši otázku neodpověděli, podělte se s námi o ni v diskuzi – vaše dotazy budeme průběžně na stránku přidávat.

NFT co to je? Co to znamená?

Nadšení kolem NFT každým rokem roste. Lidé investují skutečné peníze do virtuálních obrázků, kupují pozemky digitální půdy a navštěvují online kryptogalerie. My jsme se pokusili proniknout do podstaty technologie NFT a jejích perspektiv.

NFT neboli Non-fungible token je certifikát, který dokazuje, že vlastníte jedinečný objekt v digitální sféře.

Tento certifikát však není papírový, ale kryptografický. Umožňuje po nákupu na burze pomocí řádků kódu zaznamenat do blockchainu vlastnictví aktiva. Tímto aktivem nebo obsahem může být obrázek, gif, animace, píseň, film, tweet, příspěvek, herní charakter nebo zbraň ze hry, která je v digitálním světě považována za exkluzivní. Odkaz na originál je uložen ve věčném úložišti IPFS a díky použití pokročilých kryptografických bezpečnostních metod je prakticky nemožné s informacemi manipulovat.

Co to znamená pro autory uměleckých děl?

To znamená, že zatímco autorská práva na umělecká díla a duševní vlastnictví v reálném světě jsou chráněna zákony, ve virtuálním světě hraje podobnou roli technologie NFT. Jedná se vlastně o elektronický registr, ve kterém jsou vedeny záznamy o vlastnictví. Právní stránka věci je však poněkud deprimující, protože podle zákona propojení autorských práv s tokenem nft nic neznamená. Kdokoli si například může stáhnout obrázek NFT, umístit si ho na plochu nebo na avatar a nenese za to žádnou odpovědnost. To znamená, že NFT nemůže zakázat kopírování, pouze uvádí vlastníka původní kopie digitálního souboru. Lze říci, že vlastnictví je vázáno a založeno pouze na společenské dohodě.

Má NFT smysl?

Má smysl pořizovat předměty, jejichž vlastnictví nebude právně potvrzeno? Ano, pokud o nich uvažujeme z hlediska umění, sběratelství, investování nebo používání v digitálním světě.

Jedním z nejnovějších a nejoblíbenějších způsobů využití tokenů NFT je kryptografie. Umělci mohou vytvářet a prodávat svá tokenizovaná díla v aukcích. Sběratelé NFT sbírají sady a kolekce digitálních obrazů jako koníček a soutěží o exkluzivní kusy, za které nabízejí tisíce i miliony dolarů. Hráči získávají hodnotu z herních aktivit obchodováním se skiny, texturami a zbraněmi.

NFT jako přirozený vývoj sběratelství

Lidé dnes tráví téměř 50 % svého bdělého času online, a proto mnoho lidí mění své myšlení a životní priority. Zatímco dříve platili znalci za obrazy nebo vzácné známky miliony dolarů, nyní se mnozí rozhodli, že artefakty vytvořené pro digitální svět jsou pro ně cenné. A volné kopírování předmětů NFT jen zvyšuje hodnotu originálů, stejně jako například tisk Van Goghových děl na trička a bločky zvyšuje popularitu a hodnotu originálů.

Související pojmy ze slovníku: Kryptoměna, Blockchain, Ethereum, Krypto peněženka, Bitcoin.

Co to je NFT? Doufáme, že vám tento článek odpověděl.