Ukrajina po 23leté přestávce obnovuje železniční spojení s Moldavskem Ukrajina po 23leté přestávce obnovuje železniční spojení se sousedním Moldavskem, díky tomu by mohla přes toto území ročně přepravovat deset milionů tun nákladu.

Ukrajina po 23leté přestávce obnovuje železniční spojení s Moldavskem

Ukrajina po 23leté přestávce obnovuje železniční spojení se sousedním Moldavskem, díky tomu by mohla přes toto území ročně přepravovat deset milionů tun nákladu. Ve svém videoposelství o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Hledá se nový způsob vývozu obilí

Zelenskyj neupřesnil, o jaké zboží půjde. Ukrajina hledá nové způsoby, jak vyvézt miliony tun obilí, které v zemi uvázly kvůli ruské invazi, připomíná agentura Reuters. Moldavsko sousedí s Rumunskem, které je členem Evropské unie.

Alternativní trasa od Černého moře

Trať dlouhá 22 kilometrů vede z ukrajinské obce Berezyne u Oděsy do moldavského města Basarabeasca. Ministr dopravy Oleksandr Kubrakov na facebooku uvedl, že toto spojení může poskytnout alternativní trasu z černomořského přístavu Oděsa.

V červenci podepsali zástupci Ruska a Ukrajiny dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem. Z Oděsy a dalších přístavů pak začaly vyplouvat lodě s obilím.

Zdroj: ČTK