výnos, kukuřice, pole, sklizeň

Úroda většiny podzimních plodin na Slovensku podle odhadu stoupne

Úroda většiny z pěti sledovaných podzimních plodin na Slovensku bude vyšší než loni, výrazně stoupne hlavně sklizeň kukuřice. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu, který dnes ČTK poskytl slovenský statistický úřad. Hektarové výnosy se zvýší a přesáhnou pětiletý průměr, celkovou sklizeň ovlivní změna ve výměře oseté plochy. Dřívější odhady ukázaly také vyšší letošní úrodu obilí.

Nárůst produkce kukuřice o 56%

Produkce kukuřice na Slovensku podle nejnovější prognózy dosáhne více než jednoho milionu tun. Oproti loňsku, kdy úrodu zemědělských plodin v zemi poznamenalo sucho, stoupne o 56 procent, a to navzdory pětinovému poklesu oseté plochy. Úroda kukuřice na zrno bude ale nižší než v letech 2018, 2020 a 2021, kdy slovenští farmáři sklidili shodně více než 1,5 milionu tuny. Vyšší než loni bude letos podle odhadu také sklizeň kukuřice na siláž.

Další plodiny

Úroda brambor mimo raných odrůd by měla stoupnout meziročně o čtvrtinu, cukrové řepy o pětinu. Nynější prognóza počítá s nepatrným snížením úrody slunečnice. Důvodem je nižší plocha, na které se letos tato plodina pěstuje, hektarové výnosy oproti loňsku stoupnou.

Dřívější odhad ukázal také vyšší úrodu hlavních obilovin na Slovensku, a to meziročně o více než šestinu.

Loni zemědělské podniky na Slovensku hospodařily v souhrnu s rekordním ziskem. Výrazné zlepšení svého hospodaření dosáhli farmáři v době vysoké inflace, kterou značně ovlivnily rostoucí ceny potravin a zemědělských produktů.

zdroj: čtk