Třebaže se rok 2022 neobešel bez problémů, zaznamenali jsme zlepšení ve fungování dodavatelského řetězce a zkrácení dodacích lhůt, protože v Číně skončila omezení související se pandemii.

Výrobce počítačů Foxconn CZ měl loni čistý zisk 440 mil. Kč po předchozí ztrátě

Výrobce počítačů a informačních technologií Foxconn CZ minulý rok vytvořil zisk po zdanění téměř 440 milionů korun. Rok předtím společnost skončila se ztrátou 282 milionů korun. Tržby z prodeje výrobků a služeb se meziročně zvýšily zhruba o pětinu na 95 miliard korun.

Zlepšení navzdory nepříznimým podmínkám

„Třebaže se rok 2022 neobešel bez problémů, zaznamenali jsme zlepšení ve fungování dodavatelského řetězce a zkrácení dodacích lhůt, protože v Číně skončila omezení související se pandemii. Díky tomu se nám podařilo urychlit dobu dodání a zlepšit předvídatelnost i výkonnost při doručování napříč naší zákaznickou základnou,“ uvedl jednatel společnosti Allan Bowie Keown. Další vítanou změnou podle něj bylo výrazné zlepšení sazeb letecké i námořní přepravy z Asie do Evropy v roce 2022 oproti vysokým cenám z předchozích let. K úspěchu přispěl i velmi vysoký odbyt produktů pro datová centra. Naprostá většina výrobků směřuje na export.

Pokles zaměstnanců

Ačkoli tržby vzrostly, celkový počet zaměstnanců se snížil o šest procent. Ve společnosti v průměru pracovalo 1082 lidí. Kromě kmenových pracovníků využívá i velké množství agenturních zaměstnanců, často z ciziny.

Foxconn CZ je dceřiná společnost tchajwanského výrobce elektroniky skupiny Foxconn. Firma má výrobní závody v Pardubicích a Kutné Hoře.

Další společnost ze skupiny Foxconn sídlící v Pardubicích, Foxconn European Manufacturing Services, dosud loňské výsledky nezveřejnila. V roce 2021 dosáhla zisk po zdanění 338 milionů korun při tržbách za výrobky a služby téměř 42 miliard korun.

Zdroj: ČTK