čína

Zahraniční kapitál má o čínské firmy čím dál větší zájem

Zahraniční kapitál má o čínské firmy čím dál větší zájem. Za uplynulý rok a půl vstupovaly zahraniční podniky do těch čínských navzdory politickému napětí rekordním tempem, který nemá v předchozím desetiletí obdoby. Vyplývá to ze zprávy konzultační společnosti Rhodium. Fúze a akvizice přitom zahrnují i citlivá odvětví, jako jsou finance a vyspělé technologie, poznamenal server CNBC. Čínská vláda postupně otevírá sektory, do nichž mohou vstupovat zahraniční podniky. Uvolňuje také restrikce ohledně provozu podniků, které vlastní zahraniční subjekty.

„Většina této aktivity připadá na americké a evropské firmy, které využívají zvolnění omezení zahraničního vlastnictví a sázejí na čínskou spotřebitelskou poptávku,“ uvádí zpráva společnosti Rhodium. Mnoho zahraničních finančních institucí kupuje vysoké podíly ve svých společných podnicích s čínskými partnery a žádají o udělení licence, aby mohly více působit na čínském trhu.

Rostoucí zájem zahraničních firem o Čínu kontrastuje s růstem geopolitického napětí. Peking a Washington spolu vedly téměř dva roky celní válku. V polovině ledna ale napětí polevilo, když obě země podepsaly první fázi dohody o vzájemném obchodu. Napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa se pak obnovila vlivem koronaviru, který se začal šířit z Číny.

Z dat čínského ministerstva obchodu vyplývá, že čínské firmy v atmosféře ekonomického a geopolitického tlaku méně investují v jiných zemích. Zahraniční investice v Číně se proti tomu v květnu meziročně zvýšily o 7,5 procenta na 68,63 miliardy jüanů (přes 230 miliard Kč).

Podle společnosti Rhodium stojí za investicemi do některých segmentů čínské ekonomiky skutečnost, že čínské firmy se v daných oborech staly světovými lídry, k čemuž částečně přispěl vzestup start-upů a podpora od čínské vlády. „Poprvé je pro zahraniční investory atraktivnější kupovat technologická a průmyslová aktiva, než začínat od nuly,“ napsali autoři zprávy.

Zdroj: ČTK