Chystá se velký vstup na burzu v Hongkongu. Akcie upíše čínská společnost z holdingu Tencent

Na poslední lednové pondělí je naplánován vstup čínské společnosti Kuaishou na hongkongskou burzu. Podle očekávání analytiků by si firma mohla přijít nejméně pro pět miliard dolarů, což by její tržní kapitalizaci vyhouplo až k 60 miliardám.

Primární veřejná nabídka (IPO) ale už fakticky začala. Zástupci společnosti Kuishou už podle informací agentury Reuters jednají s potenciálními investory o předběžných nabídkách. Když Kuishou poprvé loni v září oznámila svůj záměr na burzu vstoupit, odhadovalo se, že by se její tržní hodnota mohla pohybovat kolem 50 miliard dolarů. V současnosti by to tedy mohlo být až o deset miliard více.

Pokud by se úpis akcií povedl skutečně alespoň za pět miliard dolarů, šlo by nejen o famózní start hongkongské burzy do nového roku, ale zároveň by to bylo největší IPO od září 2019. Tehdy na hongkongskou burzu vstupovala společnosti Budweiser Brewing Company a úpis dosáhl hodnoty 5,75 miliardy dolarů.

Kuaishou provozuje mobilní aplikaci pro sdílení videí a má přes 260 milionů uživatelů denně. Navíc je součástí holdingu Tencent, který je trnem v oku dosluhující administrativě Donalda Trumpa.