Členské země Evropské unie se předběžně dohodly na zavedení cenového stropu na ropu ruského původu, která bude do Evropy dodávána námořní dopravou.

Cenový strop na ruskou ropu se blíží. Ve hře je 60 dolarů za barel s mechanismem úpravy

Členské země Evropské unie se předběžně dohodly na zavedení cenového stropu na ropu ruského původu, která bude do Evropy dodávána námořní dopravou. EU se zřejmě přikloní k návrhu pramenícího ze skupiny G7.

Strop na 60 dolarech

Ropa ruského původu by se do Evropské unie mohla dovážet nejvýše za 60 dolarů za barel. Tak zní návrh skupiny zemí G7, na kterém se předběžně shodli zástupci zemí evropské sedmadvacítky. Tento strop by zároveň zahrnoval mechanismus, podle něhož by zastropovaná cena měla být přibližně 5 procent pod úrovní ceny tržní. Strop by se vztahoval na ropu dopravovanou tankery, nikoli ropovody.

Čtěte také: [Návod] Reklamace zboží – Jak uspět s reklamací

Dohodnou se země?

Předběžnou dohodu ještě musí schválit vlády všech členských zemí Evropské unie. Podle agentury Reuters by s parametry navrhované dohody mohlo mít problém Polsko, které požaduje stanovení stropu co nejníže.

Cenový strop má být revidován v polovině ledna a poté každé dva měsíce. Zpočátku by rovněž platilo 45denní přechodné období vztahující se na plavidla přepravující ruskou ropu a týkalo by se tankerů naložených před 5. prosincem a vyložených v místě určení do 19. ledna 2023.