Čína, Asie

Čínské exporty zpomalují. Jde o předzvěst příchodu globální recese?

Čínští exportéři, poslední spolehlivý pilíř druhé největší ekonomiky světa, začínají chřadnout. Růst čínského vývozu se výrazně zpomalil, což může být důsledek proticovidových restrikcí v Číně, ale také slábnoucí světové poptávky po zboží.

Objem čínských vývozů se v srpnu meziročně zvýšil jen o 7,4 procenta, zatímco červencový růst byl ještě 18procentní. Srpnová čísla byla navíc výrazně pod odhady analytiků. „Je velmi pravděpodobné, že čínský export bude zpomalovat, nebo dokonce klesat, i v nadcházejících měsících, s tím, jak bude přibývat signálů, že světová ekonomika zpomaluje či směřuje do recese,“ uvedl pro agenturu Reuters Nie Wan, analytik šanghajské společnosti Hwabao Trust.

Asijský gigant se stále vzpamatovává z covidu

Přitom vývoz je v současnosti pro Čínu důležitý víc než kdy jindy. Čína se totiž stále vzpamatovává z proticovidových opatření, která výrazně brzdí domácí poptávku. Nejlidnatější země světa tak spoléhá na poptávku zahraniční, která by čínskou ekonomiku dokázala nastartovat.

Ochabnutí čínského exportu je však záležitostí více let. Podle Světové banky se podíl vývozu Číny na jejím HDP v letech 2014 až 2019 snížil z 23,5 na 18,4 procenta. Případná globální recese tak Čínu uvrhne do ještě větších hospodářských problémů, odhadují analytici.