singapur, singapurská vlajka

Ekonomika Singapuru vzrostla ve druhém čtvrtletí nejrychleji za deset let

Singapurská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 14,3 procenta, nejrychleji za více než deset let. Oživuje tak z rekordního propadu způsobeného pandemií nemoci covid-19 ve stejném období loňského roku.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím však ekonomika klesla o dvě procenta po růstu o 3,1 procenta v prvních třech měsících roku kvůli opětovnému růstu počtu nakažených. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo singapurské ministerstvo obchodu a průmyslu.

Navzdory vysokému růstu zůstává ekonomika 0,9 procenta pod úrovní z druhého čtvrtletí 2019, tedy z doby před pandemií. Loni ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 13,3 procenta, protože země zavedla omezení pohybu, aby zabránila šíření nemoci covid-19.

Zpracovatelský průmysl meziročně stoupl o 18,5 procenta díky vysoké globální poptávce po polovodičích. Stavební sektor expandoval o 98,8 procenta, když loni se kvůli karanténě aktivita ve stavebnictví prakticky zastavila. K mezičtvrtletnímu poklesu přispěla skutečnost, že v květnu Singapur kvůli prudkému růstu nových případů nemoci covid-19 zavedl nová omezení. V posledních týdnech díky očkování země omezení uvolňuje. Podle analytiků byl pokles jen dočasný.

V letošním roce vláda očekává zvýšení HDP o čtyři až šest procent. Loni zažil Singapur svoji nejhorší recesi, napsala agentura Reuters.

Zdroj: ČTK