Německá vlajka

Německý parlament schválil obří balíček na pomoc domácí ekonomice

Vysoké ceny elektřiny a plynu drtí evropské hospodářství a dopady se nevyhýbají ani Německu. Právě parlament nejsilnější ekonomiky Evropy dal proto zelenou balíku v objemu 200 miliard eur, který má německé firmy i domácnosti před následky energetické krize ochránit.

„Ceny se musí snížit, a tak vláda udělá vše, co bude v jejích silách. A proto představujeme obrovský obranný štít,“ řekl spolkový kancléř Olaf Scholz, když koncem září balíček na podporu domácí ekonomiky představoval. V pátek 200miliardovou finanční injekci posvětil také Spolkový sněm, tedy dolní komora německého parlamentu.

Cenové brzdy na plyn a elektřinu

Plán, který potrvá až do jara 2024, zahrnuje mimo jiné cenové brzdy na plyn a elektřinu a s tím spojené kompenzace. Hlavním cílem je eliminovat dopady drahých energií, které drtí německý průmysl i domácnosti.

Některé evropské země jsou proti

Jenže plán spolkové vlády se nelíbí některým evropským zemím. Hlavním argumentem kritiků německého záchranného balíčku je, že z energetické krize vytváří soutěž národních rozpočtů, a že pomoc neoprávněně zvýhodní německé firmy oproti jejich konkurentům z jiných zemí. Evropská komise již sdělila, že se balíčkem bude právě z těchto důvodů zabývat.