WeWork, sdílené kanceláře, krize, propad

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork vzbudil pochybnost o své další existenci

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork je znovu v potížích a vzbudil dokonce pochybnosti o své další existenci. Firma v úterý uvedla, že odstoupili tři členové jejího představenstva. Vydala také varování, že její management potřebuje získat dodatečný kapitál, aby se společnost udržela nad vodou a udržela likviditu během příštích 12 měsíců. Akcie podniku po skončení obchodování ztrácely až 27 procent.

Požadavky na levnější nájem

WeWork při představení hospodářských výsledků za druhé čtvrtletí přiznal, že má „významné pochybnosti“ o další existenci společnosti s ohledem na ztráty a očekávané požadavky na hotovost. Společnost oznámila, že chce v příštích dvanácti měsících vyjednat levnější nájemné, snížit náklady a získat nový kapitál prostřednictvím emise akcií nebo dluhopisů nebo prodejem aktiv.

Firmu těžce zasáhla pandemie, protože pandemická opatření přiměla lidi pracovat namísto jejích sdílených prostor z domova. WeWork nakonec zachránila japonská technologická firma Softbank, která jí poskytla životně důležitých 9,5 miliardy dolarů (209 miliard Kč). Podnik je při tom od svého vstupu na burzu v březnu 2021 stále v zisku. Potýkal se ale také s problémy v technologickém sektoru, kde se rozmohlo masové propouštění.

Odchod vrchních pozic

Firmu postihl odchod vrcholných manažerů, včetně rezignace generálního ředitele Sandeepa Mathraniho a finančního ředitele Andre Fernandeze v letošním roce. To její problémy znásobilo. WeWork v úterý uvedl, že stále pokračuje v hledání stálého generálního ředitele a že po odchodu tří členů představenstva jmenoval čtyři nové.

Společnost WeWork založil v roce 2010 Adam Neumann se svou ženou a s investičním bankéřem Joelem Schreiberem. Z jedné sdílené kanceláře v New Yorku firma expandovala do celého světa, včetně České republiky. V současnosti využívá jejích služeb ve sdílených pracovních prostorách 512.000 členů ve 33 zemích.

zdroj: ČTK