Štěstí nebo strategie? Motivační citáty o úspěchu ve světě konkurence

Určitě to znáte. Vítězství na tomhle světě nepatří jen těm nejsilnějším a nejúspěšnějším. Někdy se otočí karty a na stupínek vítězství vykročí malý neznámý, který svým úspěchem nechává rozum stát. A co známý příběh z Bible, kde mladý David porazil ohromného Goliáše pomocí pouhého praku. Je možné, že by to byla jen náhoda? Nebo se jedná o výsledek pečlivé strategie a tvrdé práce?

Existují různé názory, co stojí za úspěchem. Někteří věří v osud a šťastné hvězdy, zatímco jiní nedají dopustit na pečlivé plánování a cílevědomé úsilí. 

V dnešním článku se na tyto různé pohledy podíváme skrze inspirativní citáty a motivační citáty o úspěchu, díky kterým snad sami najdete svou odpověď na otázku: “Kudy vede cesta k úspěchu?”

Role strategie na cestě k úspěchu

Když pomineme štěstí, tu krásnou věc, na kterou se nemůžeme spoléhat, často je klíčem ke sklizení úspěchu promyšlená a jasná strategie. Stejně jako mocný vůdce nebo silný generál, i my ke zdolání výzev a překážek na cestě k úspěchu potřebujeme strategický plán.

Co je strategie? Často si v motivačních citátech o úspěchu přečteme, že je to je proces, kdy si stanovíme jasné cíle, identifikujeme potřebné zdroje a volíme jasné kroky, které povedou k jejich dosažení. Ať chceme uspět v kariéře, v podnikání nebo třeba i v hazardní hře nebo online hrách, strategický plán a jeho následná exekuce jsou klíčové. 

Co o strategickém plánování říkají známé motivační citáty o úspěchu?

  1. „Plánování je přinášení budoucnosti do současnosti, abychom s ní mohli něco dělat.“ – Alan Lakein (americký autor)
  2. „Nejúspěšnější lidé jsou ti, kteří mají jasnou představu o tom, co chtějí a co nechtějí.“ – Napoleon Hill (americký autor)
  3. „Pokud selžete v plánování, plánujete selhání.“ – Benjamin Franklin (americký vynálezce)

Z těchto motivačních citátů o úspěchu je jasné, že klíčem k úspěchu je právě strategie. Díky strategii dokážete dělat promyšlená rozhodnutí, budete mít možnosti využít všech svých silných stránek v jasně stanovené chvíle a lépe se tak připravíte na nečekané překážky, které díky své strategii, odolnosti a vytrvalosti hravě překonáte.

Příprava a tvrdá práce

Důležité je ale vědět, že dobrá strategie není jen o sepsání pár bodů na papír a čekat, že nám to snese ovoce. To je jako doufat, že jen díky bonus za registraciu 5€ v online kasinu, které dostanete zdarma jako dárek za registraci, vyhrajete každou hru. I v tomhle případě je důležitá vytrvalost, odhodlání a vlastní úsilí.

Po té, co máte jasně stanovený cíl, přichází na řadu tvrdá a pilná práce. Člověk pro úspěch musí být flexibilní, přizpůsobovat a měnícímu se okolí.

Jaký citát o úspěchu od Winstona Churchilla o této skutečnosti přesně hovoří?

„Úspěch není konečný, selhání není smrtelné: Důležité je pokračovat v odvaze.“ – Winston Churchill (britský politik)

Churchill se ve svém motivačním citátu o úspěchu snaží naznačit, že cesta k úspěchu není vždy jednoznačná a rovná. Na své cestě narazíte na překážky. Na neúspěchy. Důležité je ale vytrvat a tvrdě pracovat. To vás nakonec povede k vašemu cíli.

Když do hry vstoupí náhoda

Je samozřejmě jasné, že ohledně úspěchu nelze štěstí a náhodu jednoznačně vyloučit, a to zejména v prostředích s vysokou mírou nepředvídatelnosti, jako jsou online hry zdarma. Anebo když člověk podle numerologie objeví svá “šťastná” čísla, vsadí je do sportky, věří v zaručený úspěch, a nakonec opravdu vyhraje. To je věc, kterou by člověk v motivačních citátech na každý den chtěl opravdu číst.

Jeden takový motivační citát o životě, náhodě a štěstí také existuje:

„Život je deset procent toho, co se vám stane, a devadesát procent toho, jak na to reagujete.“ – Charles R. Swindoll

Swindoll tímto motivačním citátem o úspěchu chce zejména zdůraznit, že ať už nám život štěstí přinese nebo ne, důležité nejsou okolnosti našich životů, ale to, jak na ně reagujeme. Rozhodování o tom, jak na své životy a na věci, které se nám dějou, (ať už štěstí nebo neštěstí, úspěch či neúspěch) budeme reagovat, je jen a jen na nás.

Příležitost a připravenost

Známým rčením je “štěstí přeje připraveným”. Ano, můžeme riskovat a spoléhat se čistě jenom na štěstí a náhodu. Ale každý úspěšný člověk, většinou autor takových motivačních citátů o úspěchu, ví, že vždy vyhraje ten, kdo je připravený. Ten, kdo má v rukávu promyšlenou strategii a nebojí se chopit každé příležitosti, která se mu naskytne. Nebo byste neběželi maraton, kdybyste alespoň pár měsíců předtím pilně netrénovali. 

Jak řekl Lucius Annaeus Seneca, známý římský filozof: “Štěstí je, když se příležitost setká s připraveností.”

Tak, jak pravil Seneca ve svém motivačním citátu o úspěchu, štěstí není jen o náhodě. Je smíšeninou přípravy (promyšlené strategie) a chopení se každé příležitosti. Jak ale najít odvahu chopit se každé příležitosti, která nás potká? Jedině prací na sobě, osobním rozvojem a zdokonalováním vlastních schopností. Tím získáme vnitřní sílu, zvýšíme své sebevědomí, znásobíme odvahu a ovládneme strach. Zjistíme, že jediný, kdo nám stojí v cestě, jsme my sami.

Jak řekl José N. Harris v krásném motivačním citátu o úspěchu, selhání a životních příležitostech: „Přichází chvíle v životě, kdy se odvrátíte od všeho dramatu a lidí, kteří ho vytvářejí. Obklopíte se lidmi, kteří vás rozesmějí. Zapomeňte na špatné a soustřeďte se na dobré. Milujte ty, kteří k vám jednají správně, za ty ostatní se modlete. Život je příliš krátký na to, abyste nebyli šťastní. Padat k zemi je součástí života, vstát znamená žít.“ 

Co víc dodat?

Hledání rovnováhy mezi štěstím a strategií

Hovoříme-li o štěstí a strategii v úspěšném dosažení cíle, je důležité mezi těmito dvěma faktory najít rovnováhu. Vezměme si například vrcholové sportovce. Ti roky trénují, pilují techniku a vytvářejí pečlivou herní strategii. Přesto ale běžně mluví o tzv. „správných momentech“ nebo „štěstí„, které jim pomohly k vítězství.

Co o (ne)úspěchu říkají slavné motivační citáty o sportu?

  1. „Čím tvrději pracujete, tím šťastnější budete mít štěstí.“ – Gary Player (jihoafrický golfista)
  2. „Můžete mít sebelepší plány na den, ale život vám naservíruje něco jiného. Jde o to, aby jste dokázali reagovat a přizpůsobit se.“ – Joe Namath (hráč amerického fotbalu)

Zmíněné motivační citáty o fotbale, golfu a sportu obecně zdůrazňují, že v utkáních, která jsou předem připravená, naplánovaná a promyšlená, může hrát roli náhoda. Důležitá je ale tvrdá práce a píle a schopnost zdolat nečekané překážky.

Vrcholoví sportovci ale právě i v takových motivačních citátech o úspěchu popisují, že jsou na takové momenty vždy připraveni. Vlastně je to i součást jejich tréninku. Nejen síla, vytrvalost, vedení a motivace, ale i odhodlání a odvaha zvládnout nepříznivé podmínky a smůlu.

Strategie a k tomu špetka štěstí

Je vidět, že úspěch je zapeklitá věc a cesty k němu vedou hrbolatou cestou. Každý má svůj názor na to jak uspět jiný, ale některé věci zůstávají stejné. Třeba to, že se neobejdeme bez promyšleného plánu, strategie, která nám v krocích ukazuje směr. Ke strategii přidáme tvrdou práci, odhodlání, motivaci a vytrvalost. A nakonec takovou tu kapku štěstí nebo náhodu, která nám přidá do vínku a úspěch je na světě. Kdo ví, třeba i vy jednou přijdete úspěchu na kloub a budeme číst a obdivovat nějaký ten váš motivační citát o úspěchu.

„Nečekejte, až se příležitost objeví. Vytvořte ji.“ – George Bernard Shaw (irský spisovatel)