kreml

Ruské ministerstvo financí zvedlo odhad deficitu letošního rozpočtu

Ruské ministerstvo financí zvedlo odhad letošního rozpočtového deficitu. Nově počítá se schodkem 2,12 bilionu rubů (asi 539 miliard Kč), tedy 1,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) namísto dříve uváděných 0,9 procenta HDP. Podle agentury Reuters to vyplývá z rozpočtových změn, které vláda dnes předložila parlamentu. Výdaje Moskvy rostou a příjmy z ropy a plynu klesají.

Schodek

Rusko od zahájení rozsáhlé invaze na Ukrajinu v únoru 2022 výrazně zvýšilo výdaje na obranu a bezpečnost. To vedlo ke dvěma po sobě jdoucím ročním schodkům přesahujícím tři biliony rublů, tedy asi dvě procenta HDP. Země je financovala vnitřními půjčkami a čerpala také ze svého národního fondu bohatství.

Podle pozměňovacích návrhů snížilo ministerstvo celkové očekávané příjmy na rok 2024 o 2,8 miliardy rublů na 35,06 bilionu rublů. Očekávané výdaje pak úřad zvýšil o 522 miliard rublů na 37,18 bilionu rublů.

Daň pro bohaté

Ministerstvo také snížilo prognózu dodatečných příjmů z ropy a plynu o 767 miliard rublů na 1,05 bilionu rublů. Tyto prostředky Moskva využívá k nákupu zahraničních měn a k doplnění fondu bohatství.

Podle odhadů ministerstva činil schodek za první čtyři měsíce letošního roku 1,48 bilionu rublů, tedy 0,8 procenta HDP. Vláda minulý týden schválila zvýšení daní pro firmy a bohaté, které by mohlo v příštím roce zvýšit rozpočtové příjmy o dalších 2,6 bilionu rublů.

zdroj: ČTK