velká británie, anglie, vlajka

Velká Británie čelí dvouciferné inflaci. Poprvé po čtyřiceti letech

Spojené království je vůbec první významnou světovou ekonomikou, kde se tempo růstu cenové hladiny dostalo nad 10 procent. Červencová inflace je vůbec nejvýše od února 1982, tedy za více než čtyři dekády.

Inflace ve Spojeném království přesáhla hodnotu 10 %

Ceny ve Velké Británii v červenci meziročně stouply o 10,1 procenta. To je o 0,7 procentního bodu více než v červnu. Spojené království se tak stalo první zemí ze skupiny G7, kde se v současné inflační krizi dostala míra zdražování na dvouciferné hodnoty. A zatím se zdá, že zůstane přinejmenším na několik měsíců také zemí jedinou. Ve Spojených státech totiž došlo v červenci k poklesu meziroční inflace na 8,5 z červnových 9,1 procenta.

Hlavní příčinou poměrně velkého zvýšení inflace je podle britských statistiků zdražení potravin, jejichž ceny se zvedly o 12,6 procenta. To je nejvíce od roku 2008. Naopak v případě energií nebo pohonných hmot se zdá, že dochází k určitému uvolnění inflačních tlaků. Ekonomové přesto očekávají, že centrální banka Bank of England na nejbližším zasedání opět zvýší úrokové sazby. Většinový odhad je na 2,25 procenta, uvedla agentura Reuters.