Zatímco v červnu se ceny průmyslových výrobců v EU meziměsíčně zvýšily jen o 1,5, v červenci to bylo o 3,7 procenta.

Ceny průmyslových výrobců v EU zrychlily svůj růst. Hlavně kvůli energiím

Zatímco v červnu se ceny průmyslových výrobců v EU meziměsíčně zvýšily jen o 1,5, v červenci to bylo o 3,7 procenta. Jde o nejvyšší růst cen v průmyslu od letošního března, kdy se index cen výrobců meziměsíčně zvýšil o 5,4 procenta.

Zdražení energií

Největší část zrychlení inflace na úrovni cen průmyslových výrobců jde na vrub zdražení energií. Jejich ceny se v červenci meziměsíčně zvedly o více než osm procent. Pokud bychom jejich vliv vyloučily, ceny v průmyslu by se meziměsíčně zvýšily jen o 0,6 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Eurostatu.

K vůbec největšímu meziměsíčnímu skoku cen průmyslových výrobců došlo v Irsku, a to o 26,1 procenta. Oproti červnu se tam cenový růst zdvojnásobil. Naopak v Portugalsku došlo v průmyslu k meziměsíčnímu poklesu cen, o 1,5 procenta.

Průmyslové ceny v EU

V meziročním vyjádření se průmyslové ceny v EU v červenci zvýšily o bezmála 38 procent, což bylo o 1,5 procentního bodu více než v červnu. Po vyloučení vlivu cen energií ovšem došlo k poklesu meziroční inflace v průmyslu, a to o půl procentního bodu na 15,7 procenta. Nejrychleji průmyslové ceny rostly v Rumunsku (67,4), nejpomaleji na Maltě (9,2).