Vlající německá vlajka za dne

Inflace v Německu v březnu zrychlila na 7,3 procenta

Tempo meziročního růstu spotřebitelských cen v Německu v březnu výrazně zrychlilo na 7,3 procenta. Dnes to v předběžné zprávě oznámil německý statistický úřad Destatis, podle kterého byla podobná míra inflace v Německu naposledy na podzim v roce 1981. V únoru činila německá meziroční míra inflace 5,1 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se v březnu ceny zvýšily o 2,5 procenta.

Inflaci stále popohání pandemie

„Od ruského útoku na Ukrajinu opět výrazně stouply ceny zemního plynu a produktů z minerálních olejů, což má značný dopad na míru inflace,“ uvedl statistický úřad. Poznamenal, že podobné inflaci čelilo Německo v roce 1981 v souvislosti s krizí v Perském zálivu. Podle statistiků inflaci popohání i problémy v dodavatelských řetězcích vyvolané pandemií nemoci covid-19.

Růst cen

Ceny energií se tento měsíc zvýšily o 39,5 procenta, což je o 17 procentních bodů rychlejší tempo růstu než v únoru. U potravin činil růst 6,2 procenta.

Rychlý odhad růstu spotřebitelských cen překonal očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters předpokládali tempo inflace 6,3 procenta. Podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie meziroční inflace v Německu v březnu činila 7,6 procenta, meziměsíčně pak ceny stouply o 2,5 procenta. Pro harmonizovanou hodnotu analytici v anketě Reuters odhadovali meziroční inflaci na úrovni 6,7 procenta.

Zdroj: ČTK