Ceny zemního plynu mohou dále silně růst

Hurikán Michael, který je nyní kategorie 4 (bouře) a hrozí zničit značnou část Floridy, aktivizoval býky na zemním plynu. Bouře, u níž se očekává, že bude jednou z nejsilnějších na Floridě, se zvětšuje, a aktuálně je u severního pobřeží zálibu Spojených států. Hurikán s rychlostí větru 130 mil za hodinu, který se rozprostírá až 45 mil od epicentra, vedl k zastavení výroby ropy a zemního plynu v Mexickém zálivu.

Úřad pro bezpečnost a ochranu životního prostředí v pondělí uvedl, že více než 19 procent ropy a 11 procent kapacity výroby plynu v Mexickém zálivu bylo uzavřeno a další budou pravděpodobně následovat před hurikánem. Vypnutí nastane v okamžiku, kdy je konec období injektace (kdy je většina zemního plynu uskladněna jako zásoby před zimou), které obvykle trvá od dubna do listopadu, a je jen o málo víc, než měsíc od ukončení čerpání. Současné zásoby jsou však mnohem nižší. V současné době jsou zásoby ve výši cca 2,866 miliard kubických stop (Bcf), což je 636 Bcf méně než v loňském roce a 607 Bcf pod pětiletým průměrem 3 473 Bcf.
Tento fakt se ukazuje jako podpora pro zemní plyn, který od září prudce posílil poté, co získal podporu kolem 2,75 USD za MMBtu. Cena je v současné době 3,32 USD za MMBtu.