Propad Evropských akcií

Evropské akcie zahájily nový obchodní týden razantním poklesem

Akciové burzy v Evropě navázaly na páteční obchodování, kdy hlavní indexy ztrácely. V pondělí pád pokračoval. Největší propad akcií nastal na burze ve Frankfurtu nad Mohanem, kde index DAX odepsal přes dvě procenta své hodnoty.

Jak si vedou jednotlivé indexy?

Panevropský akciový index Stoxx 600 ztratil během pondělního obchodování přes 0,8 procenta. Největší propad ale zaznamenaly akcie na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Tamní hlavní index DAX ztratil bezmála 2,5 procenta. Téměř dvouprocentní propad nastal také na burzách v Paříži a Miláně. O něco méně ztrácel Madrid, a to necelé procento.

Hlavní příčinou byl rychlý vzestup ceny zemního plynu na evropském trhu. Investoři se tak začali obávat, že pro evropskou ekonomiku to může být další tvrdá rána v probíhající energetické krizi. Oslabovalo také euro vůči dolaru.

Dopady pocítila i Wall Street

Špatná nálada se v pondělí odpoledne stihla přenést také za oceán na Wall Street. Trojice hlavních indexů newyorské burzy na počátku obchodování odepsala 1,4 (Dow Jones) až 2 procenta (Nasdaq). Index S&P 500 zpočátku ztrácel asi 1,7 procenta. Už předtím v červených číslech skončilo také několik klíčových trhů v Asii.