smurfit, westrock

Firmy Smurfit a WestRock se dohodly na spojení v hodnotě téměř 20 miliard USD

Irská společnost Smurfit Kappa se dohodla na spojení se svým americkým konkurentem WestRock. Fúzí obou firem vznikne jeden z největších producentů papíru a obalů na světě, jeho tržní hodnota bude téměř 20 miliard dolarů (více než 459 miliard Kč). Firmy to dnes oznámily v tiskové zprávě.

Smurfit WestRock

Sloučená společnost se bude jmenovat Smurfit WestRock a sídlo bude mít v Dublinu. Kombinované tržby obou subjektů za 12 měsíců do konce června dosáhly 34 miliard USD, což ze sloučené firmy dělá největšího producenta obalů na světě s akciemi na burze. Podle sdělení firem bude nový subjekt jedničkou na trhu udržitelných obalů.

Akcionáři WestRock podle dohody získají za jednu svou akcii jednu akcii sloučené firmy a k tomu pět dolarů, což odpovídá ceně 43,51 USD. Akcionáři Smurfit Kappa za jednu svou akcii obdrží jednu akcii nové firmy. Akcionáři Smurfit Kappa by tak měli vlastnit v nové firmě podíl 50,4 procenta, akcionáři WestRock pak 49,6 procenta. Spojení by mělo být dokončeno ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Působení Smurfit

Smurfit nyní působí ve 22 evropských zemích včetně České republiky, ve 13 zemích Jižní, Střední a Severní Ameriky a v jedné africké zemi. Je největším evropským výrobcem papíru a obalů, zatímco WestRock je druhou největší obalovou společností v USA.

Analytici banky Credit Suisse už dříve upozornili, že spojení má významné strategické a provozní výhody. Posílí také přítomnost skupiny na americkém kontinentě, zejména v rychle rostoucí Střední Americe.

Zdroj: ČTK