Hypotéka

Hypoteční úvěry v USA jsou nejdražší od roku 2006. Průměrná sazba se blíží sedmi procentům

Lidé v některých evropských zemích neplatících eurem si stěžují, že právě kvůli autonomní měnové politice mají příliš drahé hypotéky. A že eurozóna se může těšit z mnohem levnějších úvěrů na bydlení. Jenže vývoj hypotečních sazeb v USA dokazuje, že situace může být ještě mnohem horší.

Měnová restrikce

Mohutná měnová restrikce, kterou americkému hospodářství v posledních měsících ordinuje Federální rezervní systém, přináší očekávaný efekt. Nikoli však v podobě razantně klesající míry inflace, nýbrž v podobě masivního růstu úrokových sazeb u hypotečních úvěrů.

Průměrná úroková sazba u hypoték s 30letou fixací totiž v USA dosáhla 6,81 procenta, když za poslední týden stoupla o šest setin procentního bodu. Jde o nejvyšší hodnotu od roku 2006, kdy se Spojené státy pomalu, ale jistě blížily k propuknutí hypoteční krize.

Hypoteční úvěry klesají

Pokles zájmu o hypoteční úvěry se během posledního týdne snížil o více než dvě procenta, v meziročním vyjádření pak jde o pokles o 39 procent. V případě refinancování došlo k meziročnímu propadu dokonce o 86 procent, uvedla agentura Reuters.