Po nepříliš vydařeném obchodování pouhý den před Štědrým dnem se japonská akciová burza v Tokiu odrazila k mírnému růstu

Japonské akcie na začátku týdne posilovaly. Čeká se však na otevření burz v Evropě a USA

Po nepříliš vydařeném obchodování pouhý den před Štědrým dnem se japonská akciová burza v Tokiu odrazila k mírnému růstu. Hlavní index Nikkei během pondělí zpevnil o 0,65 procenta. Obchodování ale bylo klidné, vzhledem k tomu, že v Evropě a USA probíhal druhý vánoční svátek.

První seance v USA a Evropě

Právě obchodování na tokijské burze dává naději, že první seance po Štědrém dnu v USA a v Evropě bude podobně optimistická. Hlavní index tokijské burzy Nikkei v pondělí zpevnil o 0,65 procenta, což je solidní výsledek.

„Japonské akcie rostly, protože ty americké v závěru minulého týdne zpevňovaly. Obchodování ale bylo velmi klidné, protože většina účastníků trhu z USA a Evropy trávila vánoční svátky mimo burzu,“ uvedl pro agenturu Reuters Shuji Hosoi, analytik společnosti Daiwa Securities.

Jaké akcie rostly nejvíce?

Největší nárůsty zaznamenaly tituly jako Fast Retailing (2 procenta), výrobce čipů Tokyo Electron (2,22) nebo výrobce klimatizací Daikin Industries (1,39). Výrazně rostl také těžařský segment, a to v průměru o 2,5 procenta. V rámci sektoru nejvíce zpevnily akcie zpracovatele ropy Idemitsu Kosan, a to o 2,81 procenta.