Akcie

Medvědí trh ještě není u konce, varuje analytik. Akcie si ještě projdou poklesem

Medvědí nálada se na akciové trhy může ještě vrátit. Nestačí se totiž jen dívat na historický vývoj burz a srovnávat je se současností, myslí si analytik investičního portálu Marketwatch.com Mark Hulbert.

Trhy čeká ještě deprese a akceptace

Když se akciové trhy dostanou pod nadvládu takzvaných medvědů, zpravidla musí projít pěti fázemi, než se přepnou zpět do nálady býčí. Podle analytika Marka Hulberta jde o fáze popírání, zloby, vyjednávání, deprese a akceptování. A trhy ještě čekají fáze čtyři a pět, které jsou ale zároveň nejbolestivější.

Objevují se náznaky obratu

Hulbert upozorňuje, že se investoři nemohou nechat ukolébat odkazy na historický vývoj, protože ten se nikdy přesně nezopakuje. Přitom historická data naznačují, že většinou pokud burzy nepropadly o více než 30 procent, zotavení jim trvá nejdéle pět měsíců. Letos Wall Street odepsal jen necelou čtvrtinu a už se objevují náznaky obratu. Problém je prý ale v tom, že tento obrat nastává ve chvíli, kdy Fed zpřísňuje měnovou politiku, zatímco historicky tomu bylo zpravidla naopak.

„Neznamená to, že akcie nemohou nastoupit rychlou rally, ale je třeba se mít na pozoru, protože posledními dvěma fázemi medvědího trhu jsme ještě neprošli,“ upozornil Mark Hulbert.

One comment

Comments are closed.