jen, japonský jen, japonsko

Nenecháme svou měnu oslabovat, zní od japonských autorit. Sazby ale zůstanou nízko

Pokud bude japonský jen oslabovat, nejspíše v jeho prospěch zasáhne japonská centrální banka. Podobně, jako se to již nedávno stalo. Prohlášení z úst předních japonských autorit by však mělo trhy přesvědčit, že na pokles jenu nemá smysl spekulovat.

Japonsko nechce komentovat kroky proti oslabení jenu

Japonský ministr financí Shunichi Suzuki nechtěl odpovídat na otázky novinářů, zda vláda podnikne kroky v případě, že japonský jen bude předmětem spekulací na své oslabení. „Nebudu to komentovat. Vývoj naší měny permanentně sledujeme, a to se zvýšenou pozorností,“ odpověděl Suzuki na dotazy novinářů.

Japonská měna na dlouholetém minimu

Japonský jen se totiž nedávno dostal na nejnižší úroveň vůči dolaru za posledních 32 let, když se jeden dolar obchodoval blízko hranice 149 jenů. Nicméně z důležitých stran již dříve zaznělo ujištění, že Japonsko „podnikne rázné kroky“, pokud se jen opět ocitne pod náporem spekulantů, kteří sází na jeho oslabení.

Úřady tím dávají najevo, že nemá smysl na pokles jenu spekulovat, protože se takový obchod zkrátka nemusí vyplatit. A zdá se, že slovní intervence ve prospěch jenu přinesla na začátku nového týdne své ovoce. Jen totiž dolarů nepatrně zpevnil.