Šéf OPEC lobbuje za ropu z Íránu a Venezuely. Pomohly by snížit ceny, říká

Ropa v posledních dnech mírně zdražuje. Trh reaguje na možná uvolnění covidových opatření v Číně

Futures na dodávky ropy typu brent během čtvrtečního obchodování zpevnily bezmála o 1,5 procenta. Trh reaguje na možné uvolnění proticovidových restrikcí v Číně a na zprávy o nižších zásobách ropy ve světě.

Cena barelu ropy brent se blíží 94 dolarům

Ropa typu brent i severoamerické WTI během čtvrtečního obchodování posilovaly. Barel ropy brent se obchodoval kolem úrovně 93,70 dolaru, cena severoamerické ropy WTI vystoupala na téměř 87 dolarů za barel. V obou případech jde o kontrakt s dodáním v listopadu. Prosincové futures se obchodovaly o něco níže.

Zdražuje se kvůli poklesu těžby i opatření v Číně

Za zdražením černého zlata stojí nedávné rozhodnutí skupiny OPEC+ o snížení těžby až o dva miliony barelů denně, zprávy o poklesu zásob a v neposlední řadě zprávy z Číny, která zvažuje uvolnění proticovidových restrikcí. Zejména poslední faktor přichází nečekaně, což by mohlo vést k růstu poptávky po ropě, protože by nedošlo k takovému omezení ekonomické aktivity Číny jako v případě přísného dodržování zero covid strategie. Americký prezident Joe Biden se v reakci rozhodl uvolnit část ropných rezerv na trh, aby růst cen zpomalil.