čína

Spotřebitelské ceny v Číně v únoru poprvé za šest měsíců stouply

Spotřebitelské ceny v Číně v únoru poprvé za šest měsíců stouply, meziročně o 0,7 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat čínského statistického úřadu. Obrat je pozitivním signálem pro druhou největší ekonomiku světa, uvedla agentura DPA. Podle agentury Reuters je nárůst spojen s únorovým začátkem nového lunárního roku.

Není konec

V lednu klesly spotřebitelské ceny meziročně o 0,8 procenta, což bylo nejvíce za více než 14 let. Jejich nynější meziroční nárůst je s 0,7 procenta výraznější, než očekávali analytici.

„Je příliš brzy na to, abychom mohli říct, že má Čína deflaci za sebou,“ uvedl ekonom Č‘-wej Čang ze společnosti Pinpoint Asset Management. „Domácí poptávka je stále celkem slabá,“ dodal.

Čínská ekonomika se ještě v lednu potýkala se zpomalováním růstu cen. Zemi to tak v čase, kdy se mnoho vyspělých ekonomik soustředilo na zkrocení neustupující vysoké inflace, přimělo snížit úrokové sazby, aby podpořila hospodářský růst.

Nervózní investoři

Čínská ekonomika se po ukončení pandemických omezení na konci roku 2022 snaží znovu nabrat dynamiku. Nervózní investoři se zbavují čínských akcií v souvislosti s prohlubující se realitní krizí a s riziky zadlužení místních vlád.

V roce 2023 čínská ekonomika vzrostla o 5,2 procenta, čímž splnila oficiální cíl růstu kolem pěti procent. Oživení ale bylo mnohem vratší, než investoři očekávali. Cíl pro letošní růst hrubého domácího produktu (HDP) si Peking stanovil na pět procent, což je stejný cíl jako loni a nižší v porovnání s předchozími lety. Podle agentury Reuters tento cíl, který oznámil v úterý premiér Li Čchiang u příležitosti zahájení týdenního plenárního zasedání čínského parlamentu, považují analytici za ambiciózní. Li také stanovil cíl pro inflaci na tři procenta.

zdroj: ČTK