US trhy dne 12.6.17 odpo – úvodní oslabení

Americké trhy jsou při úvodním pondělním naladění mírně v minusech, když nastaly problémy v technologickém sektoru, který vypadá na to, že je na cestě již podruhé za sebou zaznamenat oslabení.
To nakonec dokládá i indikace US futures, které jsou v současné době na úrovni těchto stavů: Dow Jones Industrial Average je na -36 bodech a širší index SP 500 vypadá na pokles o -7,0 bodů.
Investoři především nyní hledí na velké technologické giganty a jejich situaci při otevření běžného obchodního dne na Wall Street v 15,30 hod. SEČ. Pokud by došlo druhý den za sebou k určitým výraznějším ztrátám sektoru technologií, mohlo by to znamenat minimálně pro tento týden problém a došlo by k širšímu poklesu růstu aktiv.
Výprodej velkých technologických firem jako jsou Facebook, Amazon.com, Apple, Microsoft, Alphabet (mateřská firma Google) může být podle varování Goldman Sachs přehnaný a související na zaměření na příliš mnoho činností. Tento fenomén souvisí s tím, že v roce 2016 byly tech akcie v útlumu a neměly požadovanou výkonnost, nyní od začátku roku 2017 se výrazně vyprofilovaly do kladných teritorií. Nyní se zdá, že to bylo až příliš….
Podle ekonomického kalendáře bude znám výsledek deficitu státního rozpočtu za květen ve 20 hod. SEČ s očekáváním -87 mld. USD.
Samozřejmě hlavní událostí v týdnu bude meeting FOMC FED (měnová komise centrální banky), který začíná zítra v úterý a bude mít výsledek ve středu večer SEČ s předpokladem zvýšení benchmarkové sazby o 25 bp. na hladinu 1,25%. Pravděpodobnost se každým dnem zvyšuje a nyní činí cca 96%.
Ještě ohledně akcií Apple (AAPL) lze uvést, že byly downgradovány Mizuho Securities z buy na neutral a je to již podruhé v týdnu, kdy byl snížen rating akcií. Jedná se o to, že optimismus uvedení nového modelu iPhone 8 je víceméně klesající a rovněž zapracován do současné ceny titulu.
Na komoditních trzích se ropa WTI na NYMEX nachází na ceně 46,59 USD za barel (+1,6%) a ropa Brent je na ceně 49 USD za barel (+1,8%). Zlato na COMEX stojí 1270,70 USD za trojskou unci.
Na forexu je měnový pár EUR/USD na hranici 1,1221 a vztah USD/JPY je na čísle 109,86.