US trhy dne 13.6.17 – druhý den korekce

Hlavní US americké indexy skončily v úvodním pondělním obchodování na minusech a pokračovaly tak v jistém směru, který byl naznačen trhy v pátek zejména v technologickém sektoru.
Takže druhý den ztrát v technologickém sektoru, nicméně pozornost se soustřeďuje ještě k nedávno neoblíbeným odvětvím a akciím s nižší tržní kapitalizací.
Hlavní akciové indexy tak dopadly následovně: blue chips index Dow Jones Industrial Average skončil na hodnotě 21235 bodů (-0,2%) s tím, že ztráty v titulech Apple (-2,4%), Mc Donald´s (-2%) byly tlumeny naopak zisky z akcií General Electric (+3,58%) a Chevron (+1,5%).
Další index , technologicky zaměřený Nasdaq Composite, tentokrát poklesl jen o -0,5% na hodnotu 6175 bodů.
Širší index SP 500 se příliš nehýbal, oslabil jen o -0,1% na cifru 2429 bodů, když 6 z 11 sektorů skončilo níže.Technologie vévodily ztrátám s -0,8%, dále energie rostly o 0,7% a telekomy rostly o 0,9%.
Investoři a další participanti trhu nevyjadřují příliš překvapenosti nad pátečním výprodejem technologií, když si uvědomíme jak strmě tyto tituly rostly v průběhu uplynulých 12 měsíců. V rámci indexu SP 500 jsou technologie níže o 1,7% za měsíc červen, finance naopak posílily o +4,6% a energie jsou výše o 2,2%. Rotace není ovšem limitována jen na large caps, začínají být v oblibě firmy s nižší tržní kapitalizací.
Výprodej technologií byl doprovázen také varováním společnosti Goldman Sachs s tím, že giganti jako Facebook, Amazon.com, Apple, Microsoft a matka Google Alphabet mohou být přeceněny, resp. zaměřeni na příliš mnoho činností…
Akcie Apple byly podruhé downgradovány, tentokrát od brokera Mizuho Securities z buy na neutral, pokles byl o -2,5%. General Electric naopak rostl o 3,6% v návaznosti na odstoupení dlouholetého šéfa Immelta, který byl ve firmě 16 let.
Dnes začíná meeting FOMC FED s výsledkem zítra (zřejmě vyšší sazby), poté index optimismu malých businessů a index výrobních cen s očekáváním +0,1%.
Na komoditních trzích se ropa WTI na NYMEX dostala na kurz 46,30 USD za barel a ropa Brent stojí 48,53 USD za barel. Zlato se obchoduje na kurzu 1266 USD za trojskou unci.
Na forexu je měnový pár EUR/USD na hranici 1,1218 (tedy znovu posílení evropské společné měny) a vztah USD/JPY je na čísle 110,21.
Indikace US futures se tlačí do plusu a DJIA je na +41 bodech a SP 500 je na +5,0 bodů.