US trhy dne 9.6.17 – indexy v lehkých plusech, problém v UK

Americké akcie na Wall Street zaznamenaly minimální plusy, když množství událostí na trzích se tolik neprojevilo nějakou zvýšenou volatilitou, jak se spíše předpokládalo. Dokonce index Nasdaq Composite zavřel v novém rekordu.
Hlavní US událost, slyšení bývalého ředitele FBI Comeyho před Senátem nepřineslo žádné výrazné souvislosti a tudíž spíše uklidnilo situaci. Comey uklidňoval Trumpa, že FBI nezačalo žádné vyšetřování vůči jeho osobě a hodlal odstranit pochyby o možných zásazích Ruska do US voleb.
Již odpoledne včera oznámila ECB, že ponechává úrokové sazby beze změny. Očekává, že sazby zůstanou na stávajících úrovních v poněkud delším časovém období a nákupní program aktiv bude probíhat nejméně do prosince t.r.
Hlavní US akciové indexy tak zakončily seanci následovně: blue chips index Dow Jones Industrial Average dosáhl na hladinu 21182 bodů, když zaznamenal intradenní maximum 21265 bodů s tím, že zisky byly především u akcií Caterpillar a Goldman Sachs. Dále technologický index Nasdaq Composite zakončil s číslem 6321 bodů a rovněž dosáhl na intradenní rekord 6324 bodů. Širší index SP 500 skončil na úrovni 2433 bodů s tím, že se dařilo financím s nárůstem 1,1%.
Problémovým místem pro trhy se nyní staly výsledky britských voleb, kde se vládnoucí premiérka T. May a Konzervativní strana ocitla v riziku, že ztratí svoji těsnou majoritu. Přitom v dubnu hodlala posílit svoji pozici pro vyjednávání UK o vystoupení z EU. Konzervativci získali z 646 míst v Parlamentu 315 míst (potřebovali 326 míst k zajištění majority). Z toho vyplývá, že rostou tlaky na rezignaci T. May z funkce. Nový Parlament se má sejít 19. června t.r.
Samozřejmě, že na tyto událostí reagovala libra (GBP), která oslabila na sedmitýdenní minimum (1,2666 vůči dolaru oproti hodnotě před volbami 1,2960).
Na komoditních trzích se ropa WTI na NYMEC dostala na kurz 45,41 USD za barel a ropa typu Brent stojí 47,61 USD za barel. Zlato má hodnotu na COMEX 1275 USD za trojskou unci.
Na forexu je měnový pár EUR/USD na hranici 1,1195 a vztah USD/JPY je na hranici 110,34.
Indikace US futures se nachází v plusu, když DJIA je +37 bodů a SP 500 +4,0 bodů.