auto

Bloomberg: Nissan uvažuje o prodeji svého podílu v Mitsubishi

Japonská automobilka Nissan Motor uvažuje o prodeji svého 34procentního podílu ve společnosti Mitsubishi Motors. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Mitsubishi se v roce 2016 stala součástí dlouholeté aliance Nissanu s francouzskou automobilkou Renault. Za podíl v Mitsubishi tehdy Nissan zaplatil zhruba 237 miliard jenů (přes 50 miliard Kč).

Případný prodej podílu Nissanu v Mitsubishi by mohl změnit podobu aliance. „Neexistují žádné plány na změnu kapitálové struktury s Mitsubishi,“ sdělila nicméně agentuře Reuters mluvčí společnosti Nissan. Stejně se vyjádřil také mluvčí Mitsubishi, který dodal, že jeho firma bude pokračovat ve spolupráci v rámci aliance.

Aliance se otřásla v základech, když byl v roce 2018 zatčen její iniciátor a šéf Carlos Ghosn. Ten byl obviněn z několika trestných činů, mimo jiné z toho, že nepřiznal všechny příjmy a že zneužil firemní peníze. Ghosn vinu popírá, v Japonsku byl propuštěn na kauci a na konci loňského roku uprchl do rodného Libanonu.

Francouzský Renault vlastní v japonském Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu zhruba 15procentní podíl. Ghosn v minulosti usiloval o úplné spojení těchto dvou podniků.

Nissan se letos stejně jako ostatní členové aliance i další automobilky potýká s negativními dopady šíření koronaviru. Firma nicméně minulý týden snížila odhad celoroční provozní ztráty na 340 miliard jenů (72,5 miliardy Kč) z dříve předpokládaných 470 miliard jenů. Reagovala tak na oživení poptávky, a to zejména na čínském trhu.

Zdroj: ČTK

One comment

Comments are closed.