Americký dolar v reakci na rusko-ukrajinský konflikt

Dolar je vůči koši měn nejsilnější za poslední dva roky. Proč?

Energetická krize a válka na Ukrajině dopadá na měnové trhy. Zatímco americký dolar se těší zájmu investorů a těží ze své pověsti bezpečného přístavu, hlavní asijské měny pod tíhou okolností slábnou.

Americký dolar vůči koši světových měn posílil od března 2020. Během jediného dne si připsal 0,7 procenta a dostal se na nejvyšší úroveň rovněž za poslední dva roky. Dolarový index vystoupal na hodnotu 101,86.

Proč dolar posiluje?

Podle analytiků se dolar těší zájmu investorů ze dvou důvodů. Jednak si americké hospodářství zatím vede lépe než ekonomiky většiny významných zemí světa, jednak investoři spekulují, jak o úrokových sazbách příští týden rozhodne Federální rezervní systém. Zatímco ještě nedávno se všeobecně očekávalo zvýšení o 0,5 procentního bodu, nyní se nevylučuje ani hike o 0,75 procentního bodu.

Asijské měny ztrácejí

Čínský jüan vůči dolaru ztratil za posledních pět dní téměř tři procenta, japonský jen od počátku dubna vůči dolaru oslabil skoro o pět procent. Pokud Federální rezervní systém zvýší sazby více, než se očekává, dolar svoje zisky velmi pravděpodobně ještě rozšíří.