Dolar mírně oslabil. Vůči euru ale zůstává blízko nejsilnějších úrovní za 20 let

Dolar zpevňuje, investoři očekávají další silná data o inflaci v USA

Americký dolar se opět veze na vlně očekávání, že Federální rezervní systém přistoupí k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb. Investoři totiž počítají s tím, že americké úřadu v tomto týdnu oznámí inflaci za září, která bude stále velmi vysoká.

Inflace by v USA mohla klesnout

Americký dolar během pondělního obchodování sílil čtvrtý den v řadě. Tamní úřady totiž v průběhu tohoto týdne oznámí čerstvá data o vývoji inflace, tentokrát za září. Očekává se, že sice možná mírně klesne, ale i tak zůstane blízko osmiprocentní úrovně. Investoři na základě toho čekají, že Federální rezervní systém nikterak neustoupí ze svého avizovaného plánu dál razantně zvyšovat úrokové sazby.

Euro oslabilo vůči dolaru

Dolarový index v pondělí posílil o 0,3 procenta a blíží se ke dvacetiletému maximu. Euro vůči dolaru ztratilo 0,4 procenta, ve stejné míře oslabila i britská libra. „Dolar se drží vysoko před zveřejněním aktuálních dat o inflaci, která nejspíše podpoří postoj Fedu ke zvyšování úrokových sazeb a k držení je vysoko po delší dobu,“ uvedl pro agenturu Reuters Joe Manimbo, hlavní analytik washingtonské společnosti Convera.