Současná energetická krize je mnohem závažnější, než které Západ čelil v 70. letech. Myslí si to šéf Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol.

Evropa může čelit nedostatku paliva, varuje šéf Mezinárodní energetické agentury

Současná energetická krize je mnohem závažnější, než které Západ čelil v 70. letech. Myslí si to šéf Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol. Německému magazínu Spiegel řekl, že léto může být pro Evropu z hlediska hojnosti energetických komodit kritické.

Ropné šoky pro Západ

„Až v Evropě a ve Spojených státech začne hlavní prázdninová sezóny, poptávka po palivech poroste. Pak se může stát, že uvidíme jejich nedostatek. Například u nafty, benzínu nebo kerosinu, a zejména v Evropě,“ řekl Fatih Birol.

Podle něho současná energetická krize svádí srovnávat s ropnými šoky, se kterými se Západ musel vyrovnávat na přelomu let 1973 a 1974 nebo 1979 a 1980. Jenže aktuální situace je prý „mnohem horší“, protože tenkrát šlo jen o nedostatek ropy, zatímco dnes je v sázce mnohem více. „Tenkrát to bylo jen o ropě. Dnes máme krizi ropnou, plynovou a elektřinovou zároveň,“ varoval šéf Mezinárodní energetické agentury.

Embargo na dovoz ruské ropy

Birol své varování vyřkl krátce poté, co vyšlo najevo, že se lídři zemí Evropské unie shodli na podmínkách embarga na dovoz ruské ropy. Embargo by mělo začít platit od konce roku a mělo by vést ke snížení importu ropy z Ruska nejméně o dvě třetiny.