Maersk je považován za barometr světového obchodu. V letošním roce očekává hrubý zisk EBITDA v pásmu jedna až šest miliard USD ve srovnání se ziskem 9,6 miliardy USD dosaženými v loňském roce.

Námořnímu dopravci Maersk ve čtvrtletí klesl zisk, firma ruší odkup svých akcií

Dánskému námořnímu přepravci Maersk ve čtvrtém čtvrtletí klesl hrubý provozní zisk (EBITDA) na 839 milionů dolarů (19,4 miliardy Kč) z 6,54 miliardy USD před rokem. Je to slabší výsledek, než čekali analytici. Společnost ve své výsledkové zprávě také varovala, že nadbytečná kapacita kontejnerové přepravy v letošním roce sníží zisky, nepomůže totiž ani zvýšení sazeb za přepravu v důsledku problémů v Rudém moři. Firma proto ruší odkup svých akcií, které v reakci výrazně klesly.

Rozpor v budoucím výhledu

Maersk je považován za barometr světového obchodu. V letošním roce očekává hrubý zisk EBITDA v pásmu jedna až šest miliard USD ve srovnání se ziskem 9,6 miliardy USD dosaženými v loňském roce. Jeho varování ohledně výhledu je v příkrém rozporu s nedávným optimismem investorů pro toto odvětví, uvedla agentura Reuters.

Akcie kontejnerových dopravců patří od začátku letošního roku v Evropě k nejvýkonnějším. Nutnost vyhýbat se Rudému moři, kde na obchodní lodě útočí jemenští povstalci, totiž zvýšilo sazby za přepravu. Rudé moře je hlavní trasou pro lodě na cestě mezi Asií a Evropou. Maersk, stejně jako další rejdaři, přesměroval některá plavidla na delší trasu kolem západní Afriky.

Potíže způsobené pandemií měly větší dopad

Generální ředitel Maersku Vincent Clerc dnes novinářům v Kodani řekl, že krize v Rudém moři nedosahuje takového rozsahu, jako byly potíže způsobené pandemií covidu-19, která zvýšila zisky rejdařů, a že Maersk od ní neočekává výraznější dopad na své podnikání. Společnost naopak očekává, že se letos plně projeví problémy s nadměrnou nabídkou v kontejnerové dopravě a že je firma pocítí také v roce příštím a možná i v roce 2026.

Akcie Maersku před polednem ztrácely více než 16 procent. Akcie německého konkurenta Hapag-Lloyd odepisovaly přes sedm procent.

Zdroj: ČTK